Nekünk, macskásoknak
Kedves Stefan !
6 éves ivartalanitott kandúrunk este még elalszik, de egy-két óra múlva felkel és minket sem hagy aludni, sírdogál a fülembe, ugrál rajtam, és nem utolsó sorban rohangál és nagyon keményen ugrik le pl a Tv tetejéről. Ami azért is gond mert panelban lakunk és az éjszakai csendben a szomszédok is felébrednek. Ilyenkor ki szoktam jönni a nappaliba és ha ideülök a géphez, akkor megnyugszik és a számitóglép asztalon alszik egy kicsit. De ha visszamegyek aludni, újra kezdi az egészet. Amint világosodik, nyugodtan elalszik.
A másik gondunk, hogy annyira ragaszkodik hozzánk hogy ha elmegyünk itthonról addig nem alszik, hanem ül az ablakban és vár hogy hazaérjünk. Sokszor az ájulás határán van az álmosságtól, de nem alszik. Soha nem biztuk másra, soha nem mentünk el még egy egész napra sem éppen amiatt hogy teljesen kikészül. Sokat foglalkozunk vele, játszunk is eleget és naponta kivisszük porázon sétálni hogy ne legyen ingerszegény környezetben, fára mászhat, az összes bokrot végikszagolja, és ha más cica van azon a területen el is zavarja.
Mit ronthattunk el, és mit tehetünk hogy ezek a gondok megszünjenek és végre én is kialhassam magam, és cicám is nyugalomban várjon minket haza.
Köszönettel várom válaszát.
Daisy48
Kedves Daisy48!
Az éjszakai nem alvásra nincs tippem, mi is küzdünk vele, végül is a háziasítás előtt a macsekok éjszakai vadászok voltak
.
A nappali várokozáson lehet, hogy segítene egy másik cica befogadása, elvonná a figyelmét a hiányotokról, játszhatna valakivel. A mi első cicánk három éves koráig volt egyedül, akkor került hozzánk egy másik kóborka és sokat változtatott az egyébként mogorva, barátságtalan "öreg" cicánk viselkedésén. Igaz, most már ketten dübörögnek a lakásban, amikor kergetőznek
.
Persze, ez csak az én ötletem és mindenképp kicsi cicát javasolnék, mert a felnőttek már ritkán fogadják el egymást idősebb korban.
Cicor
Kérjük, hogy kérdésedet a "Kérdezd a macskapszichológust" fórumba tedd fel, a macskapszichológus csak azokat a kérdéseket olvassa.
Köszönjük,
Macska TV
kedves daysi48 még egy cica nem csak a nappali várakozásba segitene hanem a kifáradásba is és igy biztos aludna éjszaka nekem 3 cicám van panelba lakunk és mégis jol érzik magukat pedig sose mennek ki mindössze az erkélyre de az is elég nekik onnan néznek széjjel van mászokájuk játékuk és jol el vannak egymással este pedig mindegyik a helyére fekszik amit éppen kiválaszt magának és reggelig alvás van kérlek gondold át a másik cica lehetöségét is meg egy mászoka beszerzését ami nem olcso ugyan de nagyonhatásos üdvözlettel pöpi