Macska TV

Nekünk, macskásoknak

Kérdezd a macskapszichológust!

226 replies [Utolsó beküldés]
User offline. Last seen 5 nap 16 óra ago. Offline
Pontok: 169

Stefan Siman állatterapeuta Macskapszichológia?! Az meg mi?

"A macska pszichológia nem mást jelent, mint az állat lelkének megértését. Ezen keresztül megtalálni a macska viselkedéséinek okait, azokra reagálni és megfelelöen cselekedni.
Amikor a macska váratlanul valamilyen viselkedési zavar jeleit mutatja, akkor a kiváltó okok nagyon sokszor valamilyen állat-pszichikai magyarázattal vannak összefüggésben..."
- diplomás állaterapeutánk, Stefan Siman segít megtalálni cicád viselkedésproblémáira a lehetséges válaszokat.

Macskapszichológusunk hetente egy alkalommal "rendel" nálunk, akinek égető problémája van, jelentekezzen be hozzá egy vizitre a honlapján található elérhetőségeken!

A Fórumszabályzat-ot itt találod!

User offline. Last seen 4 nap 23 óra ago. Offline
Pontok: 0
Re: Kérdezd a macskapszichológust!

Tisztelt Doktor Úr!

Egy két hónapos brit cica gazdijai lettünk már két hete. A kezdeti ijedség ellenére ma már nagyon összebarátkoztunk, sőt egy igazi kis rosszcsont a mi cicusunk. :-) Lakásban tartjuk a cicát, mi napközben dolgozunk, így szegényke biztos sokat unatkozik. este sokat játszunk, éjjel velünk alszik. Viszont hajnalban már őnagysága fennt van, és addig nem hagy békén, míg fel nem kelek hozzá. A párom nagy alvó, hamar rájött a cicus, hogy vele nem bír, viszont én hiába próbálom lerakni az ágyról, vagy nem foglalkozni vele, ha minden kötél szakad legfeljebb ráfekszik az arcomra. Reggel pedig fáradtan ébredek. Már volt egy cicánk (sajnos elütötte egy kocsi), vele is együtt aludtunk, de nem volt ilyen izgága.
hogyan tudnánk leszoktatni erről az ébresztgetésről a cicust? Nem szeretném kizárni a hálóból, nagyon szeret velünk lenni.

Segítségét előreis köszönöm!

Üdvözlettel: Áfonya és Eni

User offline. Last seen 18 óra 3 perc ago. Offline

Tisztelt Siman Úr!

Van egy házi cicám, aki jelenleg kicsivel több, mint fél éves.

Nekem ő az első saját cicám, akit két hónaposan kaptam meg. Tejet nem fogyaszt, csak vizet, illetve a száraz és konzerves táplálékot felváltva adom neki. Jó étvágya van, sokat eszik. Amíg kisebb volt, rengeteget ivott, mostmár egyre kevesebbet. A problémám az, hogy az ivás után mindig kiborítja a vizet az etetőedényéből. Pedig tiszta az edény is, és adtam már csap vizet is, meg üveges szénsavmentes ásványvizet is neki, de mindkettő után, ugyanaz a folyamat zajlott le.

Kérdésem az lenne, hogy ez a fajta viselkedés miért alakul ki, illetve, hogyan lehetne ezen segíteni.

Lenne még egy kérdésem:

Eleven, játékos cica, minden érdekli ami hangot ad ki és mozog. Rengeteget futkározik, ugrál, viszont képtelen a körmei visszahúzása nélkül ezt a tevékenységet folytatni. Ez viszont a (rendszeres) bútorba való karmolászást beleértve nem annyira hasznos se a bútornak, se az én szememnek, esetleg bármelyik testrészemnek, ami éppen egy kapaszkodási pont. Van egy kis játszóállvány, amin van egy kaparó is, de csak néha játszik azzal a kaparó hengerrel.

Legyen olyan kedves segíteni, hogy ezeken hogyan lehetne segíteni, vagy kiküszöbölni.

Válaszát előre is köszönöm:

Tisztelettel: Tóth Bettina

Idrill képe
User offline. Last seen 1 hét 2 nap ago. Offline

Kedves Stefan!

Egy 5 éves ivartalanított kandúr cica gazdái vagyunk. Kicsivel több, mint egy éve él nálunk a cica, mi vagyunk a harmadik gazdái.
Első tulajdonosáról nem tudunk semmit. Mielőtt hozzánk került, egy fiatal párnál volt, akik néhány hónap után váltak meg tőle agresszív viselkedése miatt. Persze ezt csak utólag mondták el, az örökbefogadás előtt még macskaszőrallergiára hivatkoztak. Mikor hozzánk került, a pár napos riadalmat leszámítva hamar beilleszkedett. Pár hét után kezdődött az agresszív viselkedés, ami azóta is tart: időnként látszólag minden különösebb ok nélkül rám és a páromra támadott. Ilyenkor teljesen kitágul a pupillája és egy nagyon harcias arckifejezést vesz magára.
A másik rossz tulajdonsága, hogy reggel nem hagy aludni. Ha hajnaltájban éhes lesz, keres valamit a konyhában (zacskót vagy papírdarabot - mindegy csak zörögjön), behozza a szobába, és az ágyunk mellett zörög vele, amíg fel nem kelünk.
Máskor is szokott így "rosszalkodni". Tudja, hogy nem szabad neki felmászni a konyhapultra, asztalra, nem szabad kihúzni a fiókokat..., de ha rájön az ötperc, mindezt megcsinálja és össze-vissza szaladgál a lakásban utána, mint aki élvezi, hogy rossz fát tett a tűzre.
Ezeket leszámítva nagyon kedves, jól nevelt cica. Minden este befészkeli magát közénk, úgy szeret elaludni. Ha vagy én, vagy a párom nincs itthon, nyugtalan, és nyávogva keresi a másikunkat a lakás különböző pontjain.
Mielőtt enni kapna, megköszöni az ételt. Hiába van már a táljában a kaja, előtte hosszasan hozzánk dörgölőzik.
A kérdésem az, hogy lehetne leszoktatni erről a "rosszalkodásról". Rendszeresen játszunk vele, szóval nem értem miért csinálja.
A másik pedig, hogy vajon miért agresszív, hisz nem bántjuk, csak néha rákiabálunk, ha hajnalban zörög.
A harmadik kérdésem viszont egy új keletű probléma: miért pisil le dolgokat a lakásban? Pl: ruhákat, cipőt, műanyagzacskókat? Ivartalanítva van, tehát érthetetlen számomra, mi ez a nagy jelzési kényszer.
Elnézést, hogy ilyen terjengős voltam, és előre is köszönöm a választ.

Idrill

User offline. Last seen 2 hét 6 nap ago. Offline
Pontok: 3

Kedevs Doktor Úr!

Az érdekelne, hogy az ivartalanítoot kandúrt a műtét utaán érdekli-e még a szex? Mert a lány cicám éppen tüzel, aztán úgy tűnik, hogy a fiút ez egyáltalán nem érdekli. - szobacicák mind a ketten -

zsu
User offline. Last seen 4 hét 1 nap ago. Offline
Pontok: 2

Kedves Stefán,

A következő kérdéssel fordulnék Önhöz. Van egy másfél éves ivartalanított sziámi lány cicánk és egy 6 hónapos fiú cicánk (Ő házicica :-) Mind a ketten lakásban vannak tartva együtt. A kérdésem az lenne, hogy a fiút is mindenképpen muszáj lenne ivartalanítani? Még nem jött elő a jelölgetős ösztöne, elképzelhető, hogy ilyen ingerszegény környezetben nem is fog? Vagy hiába vannak lakásban tartva az ösztön elő fog bújni? Jobb lenne neki is, ha ivartalanítva lenne? Abban az esetben, ha ez elkerülhetetlen most 6 hónapos lassan időszerű lenne igaz? (Azért nem tudok a lány cicából kiindulni, mert őt 4 hónaposan ivartalaítani kellett, mert egy ciszta volt a petefészkén) .

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Üdv, Zsu

User offline. Last seen 4 hét 2 nap ago. Offline
Miért nyávog állandóan a cicám?

15 éves lánycicám nagyon sokszor, és erőteljesen nyávog. Az étvágya jó, nem látszik betegnek. Sokszor nem tudom kitalálni, hogy mi a baja.
Lehet, hogy fáj valamije? Ha ki akarom küldeni, akkor abbahagyja, és elmegy aludni.
Mit tanácsol? Mit csináljak vele.

User offline. Last seen 4 hét 2 nap ago. Offline

User offline. Last seen 5 hét 2 nap ago. Offline
Összeszok(tat)ás

Tisztelt szakértő!

Vannak most is cicáink, de hamarosan érkezik hozzánk egy fajtatiszta Ragdoll cicus, aki 1 éves.

Azzal a cicánkkal nem lesz gond, amelyik kijár, mert alig van bent, inkább kint szereti tölteni az időt. Az egyik kizárólag bent lakóval sem lesz gond, mert ő elfutós, elbújós, kistermetű, meghúzódó. Van viszont nekem egy drágaságom, egy 8 éves, ivartalanított vörös-fehér perzsa fiú cicám, aki nagyon "anyás", nagyon szeretjük vele egymást :), és úgymond ő az úr a házban bent, egyébként rettentő barátságos természetű (csak a kijáró cicánkat pofozza meg napjában egyszer, szerintem a ráragadt kinti szagok miatt) és a másik benti, már említett cicánkkal is jól kijön. A Ragdoll cicust édesanyám kapja tőlem ajándékba, állítólag ő is igen barátságos, ragaszkodó. De nem tudom, hogyan fog kijönni az én perzsám és ő!? Nem szeretném ugyanis, hogy a perzsám megsértődjön rám, amiért lesz egy másik benti cica is még mellette, nem akarom, hogy azt gondolja, hogy ő már mellőzve van/lesz (sosem lenne, hiszen imádom), viszont ismerem, és képes besértődni. S persze azt sem szeretném, hogy püföljék egymást esetleg, hiszen teljesen idegenek lesznek.

Kérem, adjon tanácsokat, hogyan lehetne szépen összeszoktatni őket, hogy rendben legyen köztük minden!

Köszönettel:

egy cicaszerető gazdi, Edina.

User offline. Last seen 5 hét 4 nap ago. Offline
Pontok: 1
Re: Kérdezném a macskapszichológust!

Úgy néz ki ez sem lett a válaszok hete....

User offline. Last seen 5 hét 6 nap ago. Offline

Üdvözlöm!
Van egy 7 éves, ivartalanított lánycicám, kint lakik a kertünkben. Eddig teljesen független volt, jött és ment napközben. Mostanában viszont állandóan bekéredzkedik a házba, és fura dolgokat csinál. Van hogy feljön az emeletre is, amit soha nem szokott, és körbenéz a fürdőszobában (belemászik a kádba) meg az én szobámban (szaglássza a szekrények alját), mintha keresne valamit. Azt hittem, hogy szomjas így ilyenkor mindig kapott tejet. Aztán megint feljön hozzám és leheveredik mellém a szobámba. Soha nem volt még ilyen ragaszkodó, mitől lehet ez?

User offline. Last seen 4 hét 6 nap ago. Offline

Üdvözölöm!

Van egy 5 hónapos sziámi macskám és egyszerűen elviselhetetlen a viselkedése. Pár hete változott meg ennyire. Mindenhova felmegy, az asztalra, szekrényerke, harap, karmol és egyszerűen nem olyan nyugodt, mint amilyen eddig volt!

Pontok: 91

A macska elérte az ivarérett kort, ezért változott a viselkedése is. Ajánlom figyelmébe: Éva-Maria Götz Wolf: Sziámi és társai című könyvét.

User offline. Last seen 1 hét 2 nap ago. Offline

Tisztelt Doktor Úr!

Júliusban hozzánk került
egy vörös fiú kiscica, aki mostmár kb. 7 hónapos lehet. A gond az, hogy
mi panellakásban lakunk, nem tudjuk őt kiengedni. Olvastam, hogy egy
lakásban tartott fiú cicát érdemes, sőt ki kell ivartalanítani, amit
múlt hónapban meg is tettünk, hiszen nagyon sokat jelölgetett, és egy
ismerősöm azt ajánlotta, hogy az ivartalanítás után talán abbahagyja
ezt. Azóta tényleg nem jelölget annyit, mint régen, viszont már
másodszor fordult elő, hogy éjjel arra keltem hogy a takarónkra pisil,
amitől persze minden (még én is) pisis lettem. Nem tudom mi lenne a
megoldás, hogyan lehet erről leszoktatni. Volt amikor jöttek hozzánk
ismerősök, és az ágyon hagyott kabátjukra pisilt.

A másik gond pedig az
lenne, hogy nagyon sokat dolgozunk, de amikor itthon vagyunk sokat
foglalkozunk a cicával. Azt mondták, hogy kerüljük, hogy kiskorában a
kezünkkel játsszon, vettünk is neki jáátékot, de mégis a kezünk
érdekesebb játék lett neki. Azt gondoltam, mivel kicsi, a kezem
érdekesebb neki, mint a játéka, de azóta nagyon nagyot nőtt, és nagyon
erős cica lett belőle, de a kézről még mindig nem tudtuk leszoktatni.
Amikor nyugodt, tündéri cica, bújik, dorombol, de amikor játszani akar,
nagyon bedurvul, és erőseket harap, karmol, és próbálunk más játékot
kitalálni neki, de mindig csak a kezünket támadja. Nem tudom hogy
lehetne leszoktatni, lehet, hogy már késő? Köszönöm szépen a
segítségét, és várom válaszát!

Üdvözlettel: Gabi

1./ Az ivartalanítást követően csak 4-6 hónap elteltével rendeződik a hormonháztartás, addig előfordulhat a leírt tünet. Amennyiben továbbra is szobatisztasági zavarok vannak, akkor tettenéréskor valamilyen hang ingerrel vagy virágspriccolóval kilőtt vízsugárral érdemes tudatni a macskával, hogy ez nem helyes viselkedési forma.
2./ A kéz harapásról/karmolásról egy erős, hang adással lehet leszoktatni és következetesen betartani, hogy mindig TILOS !!! Allternatív lehetőségként azonnal egy játékkal (macskamentával preparálva ?!) elterelni a macska figyelmét
User offline. Last seen 5 hét 4 nap ago. Offline

Kedves Stefan!
Kertes házban lakunk és két hete érkezett hozzánk egy akkor 5 hetes kandur kismacska.A kérdés az lenne, hogy mikor és hogyan lehet a szabadba engedni őt?A feladatot kissé nehezíti, hogy velünk él - ő sem megkötve - egy 3,5 éves németjuhász szuka is.
segítségét előre is köszönöm!
Sándor

Bármikor el lehet engedni, - a kérdés csak az hogy mi történik !!!
Egyrészt azért, mert vagy visszajön a macska vagy nem.
Másrészt a kutya viselkedése, reagálása kiszámíthatatlan, - legalább is, ha korábban nem lett macskával való harmónikus együttélésre tréningelve.

Üdvözlet!

Sajnos nem találom, hogy miként lehet a pszichológusnak írni?

egyszerűen csak a "válasz"-ra kattintva, mint most vagy kell valami különleges eljárás??

köszönettel: M.

User offline. Last seen 15 hét 23 óra ago. Offline

Tisztelt macskapszichológus úr,

A páromnak van egy házicicája, májusban lesz 4 éves. Tündéri cica volt, bújos, szeretetéhes, szobatiszta, semmi probléma nem volt vele. Volt egy vemhessége, megszülte a kiscicákat, rendben fel is nevelte őket, azonban úgy döntött a párom hogy nem szeretne több kiscicát így kipakoltatta a cicáját. A műtétnek már lassan egy éve és azóta a macska teljesen kifordult önmagából. Néha odajön az emberhez, dörgölődzik, dorombol, aztán egyszer csak hirtelen elkezdi a "műsort". Rettegésben tartja z otthon lakókat, morog, fújtat, karmol és sajnos volt rá példa hogy odakapott és támadott is, de azt senki nem tudja mi lehet a baj vele, hiszen megkap mindent és sosem bántotta őt senki.
Abban szeretném a segítségét kérni, hogy talán meg tudja mondani mi lehet vele a baj.
Nagyon fontos lenne nekem, mert a párom teljesen el van keseredve.
Segítségét előre is köszönöm,
Veres Barbara

Az ivartalanítást követően megváltozott hormonháztartás kismértékben megváltoztathatja a macskák jellemét, - de ez főként a szexuális aktivitáshoz kapcsolódó viselkedési repertoárra vonatkozik.

Az Ön által leírt tünet nagy valószínűséggel akkor is lenne, ha nem történt volna meg az ivartalanítás.

A vadászati és játékos harci megnyilvánulások az egészséges macskák természetes és egészséges viselkedései, - akkor is, ha az emberek nagy része egy örökké simuló, bújjó, doromboló és kedves állatot akar elképzelni magának macska formában.

A macska egy ragadózó állat !

Az agresszív megnyilvánulások több oka is lehet:

-        tartási körülmények megváltozása

-        unalom

-        energia felgyülemlése

-        korábbi negatív élmények

-        az első megnyilvánulásoknál az embertárs nem megfelelő reagálása

-        helytelen tréning módszerek a leszoktatás során

-        félelem

A megfelelő módszert a jelenség csökkentésére, csak az okok ismeretében lehet meghatározni.

Stefan Siman - állatterapeuta

www.4tappancs.hu

User offline. Last seen 15 hét 4 nap ago. Offline

Tisztelt Doktor Úr!

Egy olyan problémával fordulok Önhöz ami nekünk újdonság. 1.5 éves ivartalanitott lány cicánk új szokást vett fel ami sajnos azt jelenti hogy az ágyunk közepére végzi a nagydolgát (már 5x csinálta) és ez új mert soha nem volt vele semmi ilyenfajta gond. Mindig az almába végezte a dolgát, de most nem ezt teszi és Kedvesem már kikészült a napi nagy mosástól és azt tervezi hogy új gazdát keres Mancsinak. Mi lehet az oka? Lehetséges-e hogy az zavarta meg a macsekot, hogy én elköltöztem otthonról? Kérem segitsen mert nem szeretném új gazdának adni, de igynem maradhat.

Köszönöm Péter Szabó Kolos

A tartási körülményekben történt valamilyen változás előidézhet szobatisztasági problémát.

Hogy ez esetben is erről van szó vagy másról, ezt az e-mailből nm lehet megállapítani.

Elsősorban megelőzéssel (a szoba bezárása, a macska mozgásterének csökkentése) lehet eredményt elérni.

További lehetőségek:

már a készülődéskor rajta kapni és valamilyen ingerrel megriasztani

a kritikus helyen etetni a macskát majd fokozatosan eltávolítani az etetés helyét 

www.4tappancs.hu

User offline. Last seen 16 hét 5 nap ago. Offline
Idegenekkel agresszív macska

Tisztelt Doktor úr,
1.5 éves ivartalanított nőstény cicával egyedül élek egy panelházban. Ha csak kettesben vagyunk a cicával a világ legkedvesebb macskája címre is nagy eséllyel pályázhatna. Viszont ha vendégek jönnek, a macska elkezd agresszívan viselkedni, gyakran meg is támadja a látogatókat. Nem csak egy személyről van szó, hanem mindenkivel ezt csinálja. Hogyan tudnám elérni, hogy idegenek előtt is normálisan viselkedjen?
Köszönöm válaszát, xorsi

Re: Idegenekkel agresszív macska

Néhány hétig a macskának ne legyen napközben elérhető tápláléka, de amikor barátok, ismerősök, stb. jönnek, adjanak a macskának élelmet, jutalomfalatot.

Azok a személyek akiknél a tünet jelentkezett kezdeményezzenek a macskával közös játékot, esetleg macskamentás játékok használatával.

www.4tappancs.hu

User offline. Last seen 17 hét 1 óra ago. Offline

Üdvözlöm! Nekem olyan problémám lenne az 1éves cicusommal (nőstény), hogy most már egy ideje azt csinálja, hogy minden ok nélkül megtámad. Ekkor karmol és harap. Van úgy, hogy elmegyek mellette, utánam szalad és rátámad a lábamra. Van olyan, hogy csak nyugodtan ülök, bejön hozzám, és nekem ugrik. Ez elég fájdalmas, mert nagyon durván harap és karmol. Nem tudom miért csinálja ezt, de látszik rajta, mintha mérges lenne, és úgy ugrik nekem. Úgy gondoltam, hogy talán csak játszani akar, de elég durván csinálja. Ha ilyet tesz néha odacsapok, de úgy látom nem érti az üzenetet. A családból csak velem csinálja ezt. Miért lehet, és mit lehetne tenni, hogy ezt abbahagyja? Előre is köszönöm a válaszát!! Üdv: Zsombok Éva

Valószínűleg a macska fizikai és szellemi igényei nincsennek kielégítve. Ezért a felgyülemlett energiája a vadász ösztönét ilyen formájú kinyilatkoztatásában jeleníti meg.

Több fajta agresszió is létezik és sokszor a gazdik azt is agressziónak vélik, ami nem az.

Csak a tartási körülmények és a macska helyszíni megfigyelését követően tudok használható tanácsokat adni. 

www.4tappancs.hu

User offline. Last seen 16 hét 1 nap ago. Offline

Tisztelt Cicapszichológus!
Két ivartalanított kislány cicánk van. Most már jól kijönnek egymással az egyik 2,5 a másik kb. 1,5 éves. A kicsivel nincs is baj (azon kívül hogy egy macskabőrbe költözött kutyus :-) )viszont a nagyobbik cicánk kb. 2-3 hónapja egyszer csak gondolt egyet és a cicawc és a rendes wc közé kakil félúton a sima kőre. Mondjuk a kisasszony kicsit olyan finnyáska mert pont nem hajlandó a mancsocskájával az alomba nyúlni sem, tehát a pisi elásása a cicawc oldalán történik. Amin már túljutottunk, de hogy a most a puszta kőre kakil nem túl komfortos. Pedig minden kaki után teljes fertőtlenítésen (többfajta fertőtlenítőt is kipróbáltam) esik át a terület. Volt hogy figyeltem és kisérgettem, amire úgy reagált mintha csak szétnézni ment volna be. Volt hogy megpróbáltam betenni a cicawcbe ezen kiakadt és fújt. Raktunk másik wc-t pluszba, semmi változás nem történt. Váltottunk almot, akkor sem történt semmi. Mit lehetne még kipróbálni? Amúgy a másik cicával egy almot használnak, és használat után addig nem jönnek ki a wc-ből amíg ki nem takarítom utánuk, és ha nem vagyunk itthon nem mennek wc-re míg haza nem jövünk. Ha elmennek nyaralni a nagyszülőkhöz teljesen jókislányok, nincs semmi probléma, illetve ha kimegyünk a hétvégi házba szintén minden a megfelelő helyre megy. Ja még azt is kipróbáltuk, hogy az érintett területet macskamentával locsoltuk meg, na ez sem jött be. A cicatávoltartót meg nem merem kipróbálni, mert az érintett terület a cicacbejáró és a cicawc között van. Próbáltuk áthelyezni a cicawc-t, amely 1-2 napos sikert hozott, de korai volt az öröm. Próbáltuk letakarni az érintett területet, félretolta... Szóval ha lenne valami jó ötlete örömmel fogadnám, mert én már kifogytam... Ha átnevelésre van szüksége örülnék ha megmondaná hogy hogy tegyem. Segítségét előre is köszönöm! Gondoltam hogy zajjal riasztom el, de van bennem félsz arra vonatkozólag, hogy akkor már a wc-be sem megy be hanem a lákás különböző ponjtjaira helyezi el a bogyócskáit...
Kinga

A két külön mcska WC, be szokott jönni ! - viszont egymástól távol, vagy két külön helyiségben kellene.

A mecskamenta pont ellenkező hatást válthat ki. Sajnos ezt a kitűnő tréning és terápia lehetőséget a magyar macskások sokszor helytelenül használják !

A hang riasztástól jobb módszer a vízzel lespriccelés.

További lehetőség, hogy az etető tálját tegye oda, ahová most piszkít, 5-10 napig ott kapjon enni a macska. Mivel alapjában kényesek az etetőhelyükre így általában oda nem ürítenek ahol esznek. Aztán lassan, fokozatosan el lehet távolítani az etetőhelyet a korábbi, megyszokott hely irányába.

Feltételezem, hogy valamennyit az "elkényeztetés" is meghatározója a macska viselkedésének. 

www.4tappancs.hu

User offline. Last seen 16 hét 1 nap ago. Offline

Tisztelt Stefan Siman!

Nagyon köszönöm a válaszát és próbálkozni is kezdünk. A cicamentát a kedvenc játékaikon alkalmazzuk, nem túl sűrűn, de nagyon boldogok amikor ilyen játékkal találkoznak. A kényeztetésben pedig igen nagyon is igaza van. Talán egy kicsit túlszertjük őket, de nagy cicaként is mindig az a kép van előttem ahogyan megtaláltam a mező közepén ezt a kis lényt.

Remélem sikert fogunk elérni!

User offline. Last seen 16 hét 6 nap ago. Offline

Tisztelt Doktor Úr! Tanácsát szeretnénk kérni,nagyon aggódunk cicánk miatt. 3 évvel ezelőtt egy sajnálatos veleszületett betegség után sziámi cicánk itthagyott bennünket,7 évig volt csodálatos társunk,barátunk. Ő egy nem ivartalanított sziámi kandúr volt, akit még nyaralni is mindig vittünk, hihetetlen ragaszkodó társ volt. Ezt követően 3 évvel ezelőtt ismét egy sziámi kandúrt vettünk, hihetetlen ragaszkodó, szeretetéhes és szintén csodás társra leltünk benne. Panellakásban élünk, nem kinti cica, sosem érintkezik más állatokkal, volt már nyaralni is velünk. Nincs ivartalanítva,sosem jelölte a lakást be. Szeptemberben véres vizeletet kezdett üríteni,azonnal vittük az állatorvosunkhoz, kapott antibiotikumos injekciót,vizelet vegyhatást segítő tablettát. 1 hét után rendeződött is minden,nagyon boldogok voltunk. Majd októberben ismételten ugyanezek a tünetek voltak,kiegészülve azzal,hogy hangosan sírt,mikor az alomba ment pisilni. újabb vizsgálatok,gyógyszer.Ismételt javulás következett. Múlt héten azonban egy hajnalban nagyon sírt,az alomba járt fél percenként , vizeletet nem tudott üríteni. az állatorvosunk altatásban megkatéterezte,vért vettek tőle, jelenleg a vizelet bakt.eredményét várjuk. a vérvétel eredménye vesefunkcióra és minden lényeges dologban negatív lett. azonban a probléma nem, hogy javult volna, súlyosbodott. a mindig szobatiszta, alomba dolgát végző Tódorkánk percenként az almostálcába jár, kikaparja az almot, oda nem ürít vizeletet, ellenben felugrik az ágyunkra és odavizel, bebújik a szekrénybe, ha az ölembe veszem azonnal vizelő pózt vesz fel,és van,hogy vizeletet is ürít, van, hogy semmi nem jön,csak a pózt veszi fel. Annyira látjuk,hogy nem találja a helyét, egész éjjel ki-be jár a szoba és az alom között, lefekszik, a helyére nem pisil,onnan is elindul az alomba,de ha ránk jön,rögtön üríteni áll neki. Nem változtattuk az almostálca helyét, ha bemegy az alomba rögtön megsimogatjuk,dicsérjük,dorombol ha simogatjuk és bújik is hozzánk,de látjuk,hogy megváltozott a viselkedése, mintha nem találná a helyét,nem játszik a játékaival sem. Mindent megtennénk,hogy újra az a vidám és bohókás cica legyen aki volt,de látjuk,hogy szomorú. Hogy segíthetnénk neki? a székeléssel semmi probléma, azt rendesen az almostálcájába végzi,betakarítja,míg ellenben a vizeletét nem. Előre is köszönjük segítő válaszát, tanácsát! egy aggódó fiatal pár

A macskának feltehetően súllyos vizeletrendszeri problémája van. Már az első tüneteket követően egy sokkal alaposabb és az egész vizeletrendszerre kiterjedő vizsgálatra lett volna szükség és pontosabb diagnosztikára.

A vizeletvizsgálat eredményét követően bizonyára az állatorvos most már tisztább képet kap.

Amennyiben alternatív gyógyászati módszerekkel kívánja kezeltetni a macska vizeletrendszeri problémáját, akkor ajánlom Dr. Németh Vendel József kollégámat: http://www.allathomeopatia.hu

www.4tappancs.hu

User offline. Last seen 2 hét 6 nap ago. Offline
Érdeklődés

Tisztelt Doktor Úr!

Panelban tartott cicáimmal szoktam lézerrel játszani. De csak nagyon keveset merek, mert félek, hogy vmilyen káros hatással lehettel rájuk. Bár a legjobban és a legtovább ez köti le őket.A másik ami érdekelne, hogy a lézer fényére ilyenkor azt hiszik, hogy bogár vagy miért köti le őket ennyire?

Válaszát előre is köszönöm.

Adri

Re: Érdeklődés

A lézer valóban egy nagyon praktikus és hasznos játék, trénig és tanítási eszköz amelyet sok állatfajnál lehet eredményesen használni. (pld. Kanadai repülőtereken a leszállópályák közötti fűves területen lévő madarakat lézersugás segítségével vadászattatják - kutyákkal !) Semmilyen káros hatása nincs az állatra. Egyedül egyetlen dologra kell nagyon vigyázni: a lézer sugár SOHA NE ÉRJE A SZEMET !

Azért köti le mert nagyon feltűnő színű és mozog ! Ez a két tulajdonsága a lézerpontnak egy egészséges, fiatal, játékos macskában nagy intenzitással kiváltja a ragadozó, vadászati ösztönét - és ennek megfelelően reagál a lézer fénypont látványára. 

www.4tappancs.hu

User offline. Last seen 17 hét 6 nap ago. Offline
Pontok: 26
Félős cica

Tisztelt Doktor Úr!

Van egy 6 hónapos kandúrkám,amelyik nagyon ijedős.Nagyon ragaszkodó,vidám,bújós cica,ő a 4.lakásban tartott cicánk.A többi cicával is jó a viszonya,ő a legkisebb,sokat játszanak.(A lakásban elég tágas a terük,igyekeztünk a lehető legideálisabb teret biztosatíni számukra).Minden kis zajra megugrik,megijed.Múlt hónapban voltunk először kiállításon,és engem is meglepett,hogy mindkét nap fújt a bíróra.Persze megértem,idegen hely,idegen szagok,zajok,macskák...Kérdésem,hogy mivel tudnám elérni,hogy ne legyen ennyire félős,ijedős?

Re: Félős cica

A macska félelmét akkor lehet igazán hatékonyan csökkenteni, ha előtte pontosan megállapítható, hogy melyik érzékszerveire ható, milyen ingerek váltják ki a félelmi reakciót.

Ezt követően lehet un. deszenzibilizáló tréninggel, különféle módszerekkel, tulajdonképpen fokozatosan szoktatni ezekhez az ingerekhez, úgy, hogy közben a macskát pozítív élményekhez kell juttatni.

A félős viselkedést enyhítését illetve a dezsenzibilizáló tréningek hatékonyságát homeopatikus-, gyógynövény-, Bach-virág szerekkel illetve a táplálék összetételének célirányos megváltoztatásával lehet támogatni. 

www.4tappancs.hu

Bellilla77 képe
User offline. Last seen 17 hét 5 nap ago. Offline

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon el vagyok keseredve, ugyanis a 3 és fél éves, ivartalanított kandúr cicám pár napja az ágyra illetve ágyneműre vizel. Lakásban tartott cicáról van szó. Van 2 macska wc-fedeles, lengőajtós kivitel. Az alom évek óta ugyanaz a fajta/márka. Állandóan takarítom, tisztán tartom a wc-ket. Akár frissen mosott-szárított az ágynemű akár pár napos-amin már jarta van az Ő illata mert ott alszik, akkor is odapisil(t). Az előbb sikerült megakadályoznom az akciót, aminek következtében kiment az előszobába, a wc mellé és inkább a kőre pisilt. 6 hónapos korában volt ivartalanítva. Máskor is pisilt már bútorra, de elmúlt illetve régen csinált már ilyet, s főleg olyat nem hogy már több mint 3 napja ezt műveli. Kivittem az alomhoz, levettem a fedőt, akkor belement s odapisilt a szemem előtt. Megdícsértem. Azóta még nem történt semmi. Kiskora óta/ ivartalanítása óta/ vesekímélő illetve ivartalanított macskának való száraztápot kap. Nem tudom mi bajaj lehet. Kérem segítsen. Köszönettel, várom válaszát: Lilla

Első körben egy alapos állatorvosi vizsgálattal a szervi okokat kellene tisztázni, - gondolom nem véletlen a vesekímélő táp ! Elképzelhető, hogy a vizeletrendszer problémái késztették a mcskát arra, hogy ne használja az egyébként megszokott almot.

A mennyiben a szervi okok kizártak, akkor érdemes a viselkedését analizálni a tartási körülmények vagy a valamilyen környezeti változások terén.

Próbálja ki, hogy az alomfedél levétele segít-e több esetben is ?

Viselkedési szempontból csak az segít, ha rajta kapja és lehetőleg már a készülődés közben megzavarja (éles-zörgő hang, vízspriccolés, taps, stb.) a cselekvésben. 

www.4tappancs.hu

Bellilla77 képe
User offline. Last seen 17 hét 5 nap ago. Offline

Köszönöm a válaszát!

zsu
User offline. Last seen 4 hét 1 nap ago. Offline

Tisztelt Doktor Úr,

Először is szeretném megköszönni a válaszát! Illetve szeretném megosztani a fejleményeket, amik történtek, amióta a "kis" jövevény nálunk van, talán segítségére lehetek hasonló dilemmával küzdő Cicabarátoknak.

Hirtelen gondolattól vezérelve a párommal úgy döntöttünk, hogy az 1 éves ivartalanított lány sziámi cicánk mellé (Cleo) beszerzünk egy kis barátnőt, akivel jól el lesz amíg mi nem vagyunk otthon. 57 m2-es lakásban lakunk, Cleo itt éldegél velünk 1 éve. Igazából más állatokkal nem nagyon találkozott még, így tartottunk a ránk váró eseményektől... Találtunk egy kis 6 hetes de nagyon ügyes, életrevaló és nagyon bátor fekete lány cicát, akit el is hoztunk, és hazaérve félve összeengedtük őket. No itt kezdődtek a gondok, ugyanis míg a kicsi (aki a Lili nevet kapta) bátran közeledett, addig Cleo nagyon dühösen és durván fújt, morgott, ütött, és teljesen reménytelennek tűnt a dolog. Sok-sok fórumot végigolvasva arra jutottunk, hogy kell pár nap, sok esetben hasonló a helyzet másoknál is, óvatosan szoktatni kell őket egymáshoz. Szombaton délben hoztuk haza Lilit, Cleo fúj, morog, üt, nem szereti. Vasárnap ugyanúgy, picit kevésbé dühösen. Próbáltunk játszani velük, de 2-3 méternél nem sikerült közelebb csalni őket egymáshoz. Olvastuk, hogy sokat kell szeretgetni a "régi" cicát, hogy ne érezze, hogy ő mellőzve lett, de Cleo nem hagyta magát még megsimogatni sem, csak akkor sikerült közelebb kerülni hozzá, ha külön helységben voltunk és nem látta a kicsit. Ha megérezte a kezünkön a másik macska "illatát" minket is megtámadt. Hétfőn nem mertük otthon hagyni őket egyedül, de külön se akartuk zárni őket, ezért én szabadságot vettem ki :-), hogy vigyázzak rájuk és folytatódjon a szoktatás. Úgy döntöttem, hogy nem lesem őket, csináltam a dolgomat és hagytam, hogy történjenek a dolgok (de persze azért ha egymásnak estek volna, akkor beavatkoztam volna) Hétfőn megint kicsit jobb lett a helyzet de ugyanúgy fújás, morgás, ütögetés Cleo részéről. A kicsi mindvégig közeledett volna, és nem is sikerült megfélemlítenie Cleonak a durva bánásmóddal. Kedden reggel (hajnalban) tört meg a jég, mikor már muszáj volt dolgozni mennem, és arra ébredtünk, hogy játszanak egymással. :-) Megszűnt a morgás, fújás, ütögetés. Szerdán már Cleo mosdatta Lilit. Nagyon jól elvannak, Cleon látszódik, hogy megszerette a kicsit, és örül neki, szinte elválaszthatatlanok lettek. Nagyon örülünk nekik. Külön almuk van, de felváltva használják mind a ketten mind a kettőt, illetve külön etető és itató táluk, de azt is cserélgetik ( a kicsi ráaásul rengeteget eszik és lopja a nagy kajáját :-) de ezt ő már nem bánja, hagyja, de persze figyelünk arra, hogy mindkettőjüknek jusson, egyikőjük se maradjon éhen :-) Mi az első két napban teljesen azt hittük, hogy a legrosszabb kategóriába esünk, és nem fog összejönni a dolog, mert Cleo nagyon ellenséges volt. Már azon gondolkodtunk, hogy vissza kell vinnünk a kicsit. A lényeg a lényeg, mindenkinek kitartás és türelem! Ui.: Az egyetlen gondunk, hogy Cleo durván játszik a kicsivel, viszont mindez nem riasztja el, és megy Cleo után és támadja Őt. :-)

U.i.: 1 hét után kiderült, hogy Lili fiú (ezt jól benéztük) de nembaj, így is szeretjük mi is és Cleo is, és a kisfiú mivel koromfekete a Blacky nevet kapta.

Üdv Mindenkinek,

Zsu

User offline. Last seen 19 hét 18 óra ago. Offline

Kedves Doktor úr, Panellakásban élünk és van egy nyolc éves nőstény cicánk. Két hete költőztünk át egy nagyobb lakásba és egy idő óta a cicánk, nagyon sokat nyávog. Érdekes hogy csak nappal mikor haza jővünk. Éjszaka nincs semmi baj. Félévenként beoltottuk szexuális nyugtató inekcioval (nem tudom hogy mi az orvosi neve ennek az eljárásnak). Igaz most nem volt beoltva szinte egy éve. Lehet betegség vagy az oltás hiánya a baj.Tisztelettel

Lehetőségek:

-        a környezetváltozás

-        a figyelem középpontjában akar lenni

-        azt akarja, hogy foglalkozzanak vele

-        a szomszédban, vagy a közelben lévő idegen macska az ok

Az utóbbi időben 'divatba jött' hormoninjekciók mellékhatásai részben ismeretlenek, az ismertek pedig nagyon károsak is lehetnek.

Ezeknek a készítményeknek az elterjedése mögött az állatorvosok részéről kiépült pénzügyi érdekeltség található. Ez utóbbi egyrészt ezeknek a hormonszereknek gyártóival van összefüggésben, másrészt, hogy bár nem ad akkora bevételt, mint az operatív beavatkozás, rendszeres és visszatérő, tehát vállalkozási szempontból jobb, mint az ivartalanítás. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a hormon beavatkozást követően a cukorbetegségnek, emlőráknak és a gennyes méhgyulladásnak (Pyometra, www.hungarovet.com/?p=1913) nagyobb a kockázata. Hogy a gazdik mégis előnyben részesítik, annak oka, hogy van egy bizonyos szintű, "ami külföldön van, az nekünk is kell" mentalitás, és van a macska mint értéktelen lény, hiszen nem nagy baj, ha nem tíz évig él, csak ötig, majd lesz másik ingyen, vagy olcsón.

www.4tappancs.hu

User offline. Last seen 21 hét 22 óra ago. Offline

Kedves Doktor úr,
A következőben szeretném segítségét kérni, van egy 9 hetes cicánk amit kint tartunk az udvaron vidéken lakunk, hoztunk mellé egy 11 hetes main coon keverék cicát ami persze sokkal nagyobb mármint méretre,a main coon ki bejárós macska lesz, viszont aludni a kazánházban alszik ott van neki egy macska kosara meg az alom is, és éjszakára ide zárom be.A két macska össze barátkozott sokat játszanak együtt, és estére a "kinti" macska befészkeli magát a kosár alsó felébe, én pedig ki viszem az udvarra mert félek hogy éjszaka esetleg verekednének.A kérdés az hogy bent hagyhatom-e a a kinti macskát aludni a maincoon-al.
Köszönöm Válaszát.

Igen !

(Hogy a lelkiismerete megnyugodjon, azért tegyen be egy második alvóhelyet is a kazánházba!) 

www.4tappancs.hu

User offline. Last seen 21 hét 13 óra ago. Offline

Tisztelt Doktor Úr!
Panelházban lakunk a másfél éves ivartalanított nőstény cicánkkal. Van tere a játékra, az erkélyre is szabadon kimehet, ha kedve tartja. Ha valaki jön fel hozzánk, mindig lesi, hogy tudna kiszökni a lépcsőházba, ezért kiengedjük néha, de mindig ott vagyunk vele, hogy ne menjen nagyon le. Egy ideje azonban a bejárati ajtó előtt nyávog keservesen, és időnként kaparja is a körmével. Hiába engedem ki egy időre, utána megint kezdi. Órákig képes az ajtó előtt várni és nyávogni, csak ha elterelem a figyelmét, akkor hagyja abba, de aztán újra kezdi. Ha látja, hogy nem foglalkozunk vele, belénk mar.
Többször is ki szoktunk vele menni a lépcsőházba. Legutóbb beszereztem egy macskahámot, és lassanként lementünk az utcára, de megriadt, és furcsán viselkedett. Alig tudtam a kezembe venni, karmolt, harapott, ha letettem, szabadulni akart, de a hámtól nem tudott. Visszamentünk, majd mire megnyugodott, újra kezdte a nyávogást.
Vajon miért akar annyira kimenni? Próbáljam még levinni néha? Igényli a kint létet, vagy csak kíváncsi?
Válaszát előre is köszönöm.

A végén kezdem: IGEN a macska kíváncsi az ajtón túli világra.

Elképzelhető, hogy a szomszédban, vagy a környéken élő más macskák hangja, szaga, szexuál pheromonja is erős motiváló tényező. De mivel a kinti világ ingerkörnyezete teljesen új a mscka számára így azok feldolgozása nehezen megy.

Próbálja meg még néhány alkalommal a hám/póráz levitelt:

-        ha enyhülést tapasztal a félelmi jelekben akkor érdemes tovább csinálni. Viszont ezzel azt éri el, hogy a macska egyre következetesebben fogja követelni ezeket a kinti sétákat.

-        ha nincs változás, akkor nem érdemes eröltetni, mert többet árt mint használ

Másik lehetőség, hogy egyszer és mindenkorra megszünteti/megtiltja a bejárati ajtón kívüli világot a macska számára. Elzavarja, lespricceli, eltereli a figyelmét amikor az ajtó előtt nyávog.

www.4tappancs.hu

User offline. Last seen 21 hét 5 nap ago. Offline
Nagy házból kis lakásba

Tisztelt Doktor Úr!

Két cicánk van, egy 1,5 éves ivartalanított nőstény és egy féléves kandúr, mindketten benti cicák, aktívak, sokat játszanak, rohangálnak a lakásban, de egyátalán nem szoktuk kivinni/kiengedni őket a szabadba. A problémánk az, hogy most a 150 nm-es kertesházból egy 30 nm-es panellakásba költözünk és természetesen a cicáinkat is szeretnénk magunkkal vinni. Mit tehetünk, hogy cicákat minél kevésbé viselje meg ez a nagy változás? Egyátalán el tudják fogadni, hogy hirtelen ilyen drasztikusan lecsökken a territoriumuk? Semmi esetre sem szeretnénk megválni tőlük, mert nagyon szeretjük őket, de tartunk egy kicsit a következményektől.

Előre is köszönöm a tanácsait!

Üdvözlettel: Aggódó cicagazdi

Re: Nagy házból kis lakásba

Vannak macskák amelyek érzékenyen reagálnak a környezetváltozásra és vannak amelyek kevésbé.

A környezetváltozással kapcsolatos stressz jól csökkenthető Bach-virágterápiával, vagy homeopatikus szerekkel.

Nehéz a 30nm területen ideális életteret kialakítani 2 macskának, de nem lehetetlen.

Fontos hogy a megszokott etető/itató edények, pihenőhelyek, alomtálcák és legalább a játékok, kaparófák, mászófák (ha voltak ilyenek) akkor az új lakásban is valahogyan beilleszthetőek legyenek. 

www.4tappancs.hu

User offline. Last seen 21 hét 6 óra ago. Offline
A régi macska minket támad

Kedves Stefan!

8 éves kandúrunk mellé pár hete került egy 4 hónapos fiú cica.
A régi cicánk nem bántja a kiscicát, inkább fél tőle, elfut előle, mikor az játszani akar vele. Úgy tűnik, hogy a rangsor sincs még köztük tisztázva, a régi cicánk nagyon bizonytalanná, nyugtalanná vált. (semmi prüszkölés, fújás, morgás nem is zajlott le közöttük)

Egyelőre az ételük, vizük, almuk el van különítve és estére-délelőttre (mikor munkába megyünk), ők is. (ez állatorvosi javaslat volt a betegségek miatt)

Figyelünk rá, hogy az idős cicával is sokat foglalkozzunk, de ő nagyon passzív, nem akar játszani, nem viseli el, ha felvesszük, elkerül minket, pedig nagyon társaságszerető cica.
És sajnos nagyon agresszíven megtámad minket, elég fájdalmas sérüléseket okoz.
(eddig ez nem fordult elő)
Ezek a támadások nekem frusztrációból és zavarodottságból adódónak tűnnek, ilyenkor jön is utánunk, hogy újra támadjon, nem csak egy hirtelen pofozkodásból áll a dolog, szinte üldözni kezd minket. Aztán hangosan nyávog, az egész lakást körbejárja és sok időbe telik, mire megnyugszik.

A kismacskával nincs semmi gond, ő rohangál, játszik, ahogy egy ilyen korú cicának kell. Sajnos nincs tekintettel az idős cicára, ugrál mellette, rajta, ha teheti, lop az ételéből (bármennyire is figyelünk, gyors mint a villám) ez az állandó "zaklatás" is lehet az oka, hogy az idős cica teljesen kimerül, folyamatos készültségben van, és nekünk ugrik.

Gondoltuk, hogy nem lesz egyszerű az összeszokás, nem túl nagy a lakásunk, de a lehető legjobban szeretnénk megoldani ezt az időszakot.

Visszaolvasva pár hozzászólást a témában egy kicsit el is bizonytalanodtam, Ön szerint egyáltalán jó ötlet egy új macska beszerzése, vagy csak rontunk vele?

Mivel tudnánk lerövidíteni az összeszokási időszakot, vagy feloldani egy kicsit a stresszt, amit az idősebb cicánk átél?

Re: A régi macska minket támad

Nem a legjobb ötlet volt !

Bach-virágterápiával lehet az idősebb macska frusztrációját oldani.

Kérem olvassa el itt lent a 'Zsu' kérdésére írt válaszomat!

www.4tappancs.hu

User offline. Last seen 21 hét 6 óra ago. Offline
Re: A régi macska minket támad

Kedves Stefan!

Köszönöm a választ, bár túl sokra nem megyek vele.

Azt, hogy két macska vagy megszokja egymást vagy nem, illetve személyiségüktől függően reagálnak egy helyzetre, annyira evidens, hogy nem nevezném annyira szakértő véleménynek. 

Határozatlan

User offline. Last seen 22 hét 4 nap ago. Offline

Tisztelt Doktor Úr, vagy bárki, aki látja!

Nem tudom, hová írjam meg a problémám. Tegnap estére lett a lakásunkban egy egér, a párom nem hajlandó egércsapdát állítani, inkább hozott egy lakásban tartott cicát haza, amit elajándékoztak.
Ez a macska gondolom nem fogja megfogni, sosem volt kinn udvaron, mindig lakásban van, mióta él.
Az egérrel mi fog történni? Elköltözik? Vagy...? Iszonyatosan félek az egerektől, az éjszakát alvás nélkül töltöttem, egy udvarról bevitt cicával, ami folyamatosan ki akart menni és nem is foglalkozott az egérrel.

Mit tegyünk?

Köszönöm!