Nekünk, macskásoknak
Sziasztok!
Megnéztem a macskakiállításos videót: http://www.macska.tv/video/macskamania-kiallitasi-szezonnyito
Én nem nagyon járok macskakiállításra, és őszintén szólva, nem tudom, mit gondoljak róluk. Jó ez a macskának? Szegényt fel-alá hurcibálják egész nap, ketrecbe van zárva, ezer ember piszkálja.
Nem akarok senkit megsérteni, de nem hiszem, hogy örülnének a cicák ennek. Mire jó egy kiállítás egyáltalán? Szívesen meghallgatnám erről a véleményeteket!
Szeretném,ha a macskakiállitásokról kialakult negativ vélemények megváltoznának sok ember szemében.
Azt gondolom,hogy sokan nem is gondolnánk,hogy 1598-ban egy angol városban rendeztek először macskakiállítást.. Az igazi kiállítás 1871-ben került megrendezésre a londoni Chrystal Palace-ban.
Csupán azért írtam le ezeket az adatokat, hogy tudjuk milyen régre tehetjük a macskakiállítások eredetét. Azt is fontos tudni, hogy az angolok nem az állatkínzásról híresek. Gondolom, hogy ha már ilyen régóta foglalkoznak ezzel a nagyon szép dologgal, amit más országok is átvettek, akkor nem az állatok kínzásáról szól ez a történet.
Sajnos nekem nagyon rossz tapasztalataim vannak a magyar állattartásról. Legyen az haszon - vagy hobbyállat.
Vajon miért találkozunk naponta elhagyott kutyával, macskával.?
Az a tapasztalatom, hogy nagyon sok vemhes állatot dobnak ki emberek erdőkben, nyaralók környékén,utakon,stb. Az én szememben ez már a gonoszság legmagasabb szintje. Van olyan tapasztalatom, hogy 5-6 hetes kutyákkal, macskákkal teszik ezt.Ilyen esetekben vannak emberek és megpróbálnak segíteni ezeken az állatokon.
Sajnos a tenyészállatokkal sem mindenki bánik megfelelően. Tapasztalatom szerint itt is beszélhetnénk állatkínzásról.
Véleményem szerint a macskakiállítás nagyon fontos, hiszen valóban sokat lehet tanulni, nagyon szép cicákat lehet megismerni,és nem utolsósorban a bírók véleményét hallani. Tehát a kiállítás nem állatkínzásról szól, hanem inkább az állatok szeretetéről, mivel a macskások nagy többsége azon van,hogy a macskája a kiállításra megfelelően legyen felkészítve, és ha igazán szép cicát viszünk kiállításra, arról egész évben és mindig gondoskodni kell.
Azt javaslom mindenkinek,hogy minél több kiállításra járjon, és ismertesse meg a cicáit mindenkivel.
Bozsik Albertné
Állatkínzás fogalmával nem igazán vagy tisztában.Ezek az állatok a maximális tőrődést,ápolást,szeretetet megkapják,és a kiállitsok alkalmával minden tenyésztő a ketrec mellett ül,és szemmel tartja a macskáját ,aki szintén tudja és biztonságérzetet kap,annak ellenére hogy a sok látogató között,sajnos néhány felnőtt ember nem tudja hogy mit lehet és mit ne.Ha egy tenyésztő megkéri a látogatót hogy ne tépje le a hálót és ne simogassa a macskát,az nem a rosszindulata miatt van,hanem a különféle betegségek,ami nem az emberre terjed,hanem az állatra miatt van.Soan azt képzeli 1 belépőjegyért megvett mindent..Ezek az állatok nem csak forintban mérhető értéket képviselnek.Ők családtagok,és ugye senki sem szereti ha a családtagját piszkálják.A másik dolog hogy amelyik cica nem bírja a kiállitással járó körülményeket(gyengeidegzet,agresszív),azt a kiállitók nem viszik ki,mert a bíró az első szemle során kizárja.Tehát erőltetve sincsen.
Természetesen a állatok is várják a kiállitás végét,mert mindenhol jó de legjobb otthon,de ez nem állatkinzás!Az már inkább az hogy a sok beteg macskákkal kereskednek a munkaundorban szenvedők,akik életükben nem vettek 1 zsák almot sem,mert csak a pénznyereség miatt gyártják a genetikailag sérült kölyköket amit a naív vevő nem lát,csak amikor a bajok előjönnek és a pénzárcábakell(ene) nyúl az orvosnál,vagy kiengedi a szabadba meghalni........
Egyetértek!!!már többször írtam ebben a témában, és nem értem,hogy hogyan juthat bárkinek eszébe, hogy a kiállítás állatkínzás?!a menhelyre bedobott cicák, az utcán kóborló, fagyoskodó cicák-EZ AZ ÁLLATKÍNZÁS!!!!!és erről mind emberek tehetnek, akik nem ivartalaníttatják a cicájukat, elvégre nem az ő gondjuk, szélnek eresztik a "feleslegessé vált" cicát...erről kéne beszélni!!!!
Mi is járunk kiállításokra , a kandúr már szerzett 3 CAC-ot (Macskamánia),az Abigail 1 CACJ,1 CAC. Ök nagyon jol bírják a "kiképzést",sőt, élvezik.De van olyan nőstényem,hogy a pedigréje csupa nemzetközi bajnok,viszont olyan hisztis,hogy még az állatorvost is megmosolyogtatja a harciassága.Na őt nem kínoznám ,mert a bírónak "kikaparná a szemét " ,úgy bevadul,ha nagy tömeg veszi körül,itthon pedig nem fél senkitöl,bárki idegen jöhet.Én a kiállítás mellett érvelek, mert ez nem csak arrol szól,hogy ki tud több díjat összegyüjteni,hanem a cica minőségét "osztályozzák"
és egy tenyésztő sokat tud tanulni egy-egy ilyen alkalomkor.
Szerintem nem kéne azon csodálkozni, hogy a macskák nehezen tűrik,hogy minden idegen ember benyúkál a ketrecbe(még ha háló van előtte, akkor is),fényképezgetik,ez furcsa nekik, azért nem reagálnak. mi emberek sem tűrjük, hogy mindenki minket piszkáljon. a bírók pedig szakértők, nekik azonnal feltűnne, ha egy macska be lenne nyugtatózva,és azonnal kizárnák a vesenyből. szerintem nézzétek meg alaposabban, hogy micsoda gyönyörű, jól ápolt cicák vannak kiállítva, és azután beszéljetek állatkínzásról,nyugtatózásról.ezek a cicák otthon is családtagként vannak tartva,mindenből a legjobbat kapják, stb. hol van itt az állatkínzás????
Szerintem az a cica, amelyik bírja a kiállítást és szereti, azt simán el lehet vinni. De, ha a macska nem szereti a kiállítást, azt nem szabad elvinni, mert az tényleg állatkínzás. Az első mindig a macska érdekei. Az én cicám biztosan nem bírná a kiállítást hiszen a bezártságot sem szereti. Gyönyörű macska, de tudom, hogy nem bírná, ezért inkább nem is erőltetem. Én szoktam macskakiállításokra járni, fél-egy évente, olyanokon, amelyeken a Whiskas is ott van. Ott sok macskáról az az érzésem, hogy le vannak nyugtatózva.
szerintem aki még nem vitt macskát kiállításra, az nem igazán tud véleményt mondani. én kétszer vittem házicicámat,egyik alkalommal első helyezést ért el a házimacskák kategóriájában. nagyon jó érzés volt, hogy annyi gyönyörű fajcica mellett rengetegen megcsodálták őt is.első alkalommal még furcsa volt neki, második alkalommal pedig már élvezte a szereplést. szerintem aki azt gondolja, hogy a macskakiállítás állatkínzás, az menjen el egy kiállításra, (ÉRDEMES!!!), és nézze meg, hogy vannak tartva a cicák.vagy esetleg az egész csak egy kis irigység??? érdemes először tájékozódni, és csak utána véleményt nyílvánítani!!!
Érdekes volt a házimacskás videó - én például nem tudtam, hogy házimacskákkal is lehet indulni. Személy szerint nem szólom le a kiállításokat, miért ne lehetne macskakiállítást rendezni? Szerintem semmi bajuk se lesz a cicáknak tőle, ennyi erővel az állatkerteket is be lehetne záratni. Annak meg örülök, hogy az egyszerű "utcai" cicák is indulhatnak, és nem nézik le őket a fajmacskák tenyésztői! Hajrá cirmik!
A méricskélés igenis fontos, mert egy fajtatiszta cicánál vannak szabályok, h hogy kell kinéznie, és amelyik a legtökéletesebb, az nyer. Egyáltalán nem kínzás egy ilyen kiállítás! Azok a cicák akiket ide visznek, hozzá vannak szokva ehhez, és jól elvannak, játszanak, esznek, alszanak. Amelyik cica nem bírja a kiállítást, azt nem is hozzák, mert kiderül az első alkalommal, és itt többnyire mindenki felelősségteljes gazdi!
Nekem az emberi szépségversenyek sem jönnek be, de ott legalább a résztvevők maguk döntöttek úgy, hogy indulnak. Itt viszont...
Nem értem: az a felelősségteljesség, hogy ketrecben van két napig a macskám, csakhogy kapjon valami oklevelet?
az állat nem ketrecbevaló hanem hogy szabadon tudjon élni szeretetben a gazdája mellett
Kedves Anis!
Igazad van otthon tényleg nem ketrecbe valók a cicák és igen gyanús ha egy kiállitáson teljesen otthonosan érzik magukat ketreces körülmények között, mert azok a cicák mind ismerik a ketrecet egyébként a reakciójuk olyan lenne mint a többi nem ketrecben tartottnak.
Kibirják azonban azt a kiállitási időt, nem kell azért ezt valamiféle gonosz tettnek gondolnod, először kicsit idegesek azután elszundikálnak egész nap és az úton hazafelé is, vidáman érkeznek otthonukba és bepótolják az evést , ivást és a többi elvégzendő dolgot is.Kicsit megszeppennek a birálatkon, mint az orvosnál de simán eltürik azt a kis nézegetést és nem veszik azért a lelkükre tartósan.
Ennél még jobbat nem lehetett kitalálni, mivel pórázon nem lehetne ennyi cicát felvezetni és valami kis megmérettetés mégis kell, ha tenyészteni szeretnél, de egy kedvenc cica is simán elvihető ,egy 1 naposra mindenképpen-semmi baj nem történik vele ebben biztos lehetsz.
A kiállitásokon lehet találkozni cica fajtákkal/akkor nem történik meg , hogy hirdetési oldalakon simán átvernek egy házi macsekkel, cirmost árulnak sziámiként -maine coon -ként és sorolhatnám/el tudod dönteni melyik tipusú tetszik a legjobban, találkozol szimpatikus tenyésztőkkel és olyanokkal is időnként aki szóba sem állnak veled, szóval a tanulságokat le lehet vonni itt is és nem egy elfecsérelt nap.
Azt is tudni kell ,hogy egy jó tenyésztő cicái nem élnek ketrecben, mert a kedvenc és a tenyész cicák életvitle nem sokban térhet el egymástól, a cicák lelkivilága és élet szükséglete nem a tartási céltól függ, hanem az embertől a velük való kapcsolattól és a bánásmódtól , tenyész cicának sem lesz kiváló egy ketrecben élő cica , a kicsikről már nem is beszélve-nekik is igen fontos hogy ember családjuk mellett növekedjenek.
Kicsit hosszú egy cica kiállitás valóban/a kutyusoké sokkal gyakorlatiasabb ilyen szempontból, nem kell eset 6-ig ott lenni/ és akkor még az utazás, de azért ez is egy szükséges dolog a cicákkal komolyan foglalkozók életében, ezt be kell látni.
:)
Congratulation!
Csodásan összeszedett mondanivaló, irodalmi köntösben! Ehhez gratulálok!
Guru
Szerintem is a legelső érdek magának a macskának az érdeke.
Szerintem értelmetlenség a pontozás és az előírt mértékekhez való hozzáméricskélés.
Nekem semmi bajom nincs a kiállításokkal - legalább megnézhetem az összes macskafajtát élőben! Cukik a cicák, a tenyésztőknek gratula!!!
Egyet értek. Én se járok kiállításra, szerintem állatkínzás. Általában ez minden állatra igaz, hogy nehezen tűri a bezártságot, de a macskától végképp idegen lehet ez az állapot! Ha csak arra gondolok, hogy itthon az én Cicóm egy csukott ajtót se tűr el! Sajnálom szegény "kiállított" cicusokat!!!
Állatkínzás fogalmával nem igazán vagy tisztában.Ezek az állatok a maximális tőrődést,ápolást,szeretetet megkapják,és a kiállitsok alkalmával minden tenyésztő a ketres mellett ül,és szemmel tartja a macskáját ,aki szintén tudja és biztonságérzetet kap annak ellenére hogy a sok látogató között,sajnos néhány felnőtt ember nem tudja hogy mit lehet és mit ne.Ha egy tenyésztő megkéri a látogatót hogy ne tépje le a hálót és ne simogassa a macskát,az nem a rosszindulata miatt van,hanem a különféle betegségek,ami nem az emberre terjed,hanem az állatra miatt van.Ezek az állatok nem csak forintban mérhető értéket képviselnek.Ők családtagok,és ugye senk sem szereti ha a családtagját piszkálják.A másik dolog hogy amelyik cica nem bírja a kiállitással járó körülményeket(gyenge idegzet,agresszív),azt a kiállitók nem viszik ki,mert a bíró az első szemle során kizárja.Tehát erőltetve sincsen.
Természetesen a állatok is várják a kiállitás végét,mert mindenhol jó de legjobb otthon,de ez nem állatkinzás!Az már inkább az hogy a sok beteg macskákkal kereskednek a munkaundorban szenvedők,akik életükben nem vettek 1 zsák almot sem,és csak gyártják a genetikailag sérült kölyköket amit a naív vevő nem lát,csak amikor a bajok előjönnek akkor vagy a pénzárcába nyúl az orvosnál,vagy kienegedi a szabadba meghalni........
Jó a felvetés! Ezen már én is elgondolkoztam. Én biztosan nem zárnám ketrecbe a macskámat!
Sziasztok!
A Macskamánia Magyar Macska Egyesület szeretettel meghív minden érdeklődőt az évadnyitó kiállítására.
Időpont: 2010. febr. 6-7.
Helyszín: Lurdy Ház
Budapest, 1097
Könyves Kálmán krt. 12-14.
Naponta több mint 250 különleges macska, állatorvosi tanácsadás, gyerekprogramok (ugrálóvár, arcfestés, játékok), táp és felszerelésvásár várja a látogatókat.
Nyitva mindkét nap 10 - 18 -ig.
Belépőjegy a helyszínen váltható.
JEGYÁRAK:
Felnőtt - 700 Ft
Gyerek - 400 Ft
További információ:
http://www.macskamania.hu