Macska TV

Nekünk, macskásoknak

Macska a lakásban vagy a szabadban?

79 replies [Utolsó beküldés]
User offline. Last seen 2 év 1 hét ago. Offline
Pontok: 0
TANÁCS MINDENKINEK!!!!

Én annyit javaslok MINDENKINEK,hogy iratkozzon fel erre a két hetes mestergazdi képzésre!!! OTT FEKETÉN-FEHÉREN LEÍRJÁK,HOGY MI A JÓ A MACSKÁNAK!!! Így mindenki mérlegelni tudja,hogy milyen gazdi,és hogy jól neveli-e a macskáját!!!

Dorcykaa képe
User offline. Last seen 1 év 40 hét ago. Offline
Istenem...

Meg is tudnátok egymást folytani, ahogy látom...
Nem tudnánk megegyezni ???
Mindenki annyit adjon a macskájának, amennyit csak tud...
A rossz meglátást a legtöbb itt elhangzott esetben már nem tudjuk javítani és mindenki besértődik azon, ahogyan és amit mondanak neki...először is sztem meg lehetne ezt kultúrált emberek módjára is beszélni...nem kéne feltétlenül csúnyán beszélni egymással...gondoljátok el, hogy ti hiába akartok a másiknak jót, amikor szerinte az a legjobb út...úgy sem fogjátok tudni ellenőrízni, hogy aztán megfogadja-e vagy sem...de néha tényleg nem kéne belesztólni abba, hogy a másik hogyan dönt, amikor ő biztosan tudja, hogy jót cselekszik, mert a cicája boldog !!! Viszont melegen ajánlom egyes emberkéknek itt a fórumon, hogy egy-két tanácsot fogadjanak el, mert tényleg rossz, amit csinálnak !!!

Dorcykaa képe
Egy szóval sem mondtam...

Józsi, egy szóval sem mondtam, hogy az én cicáimnak nincs póráza és nem szoktam azt használni...igenis szoktam, de vannak határok, amikor csak hagyom, had hancúrozzanak kint a fűben...persze közben én figyelem őket, de tudom, hogy úgysem mennének el sehová, hisz szeretnek nálam lenni...én is bent tartom a cicákat, és képzeld én igazán szeretem őket...semmi szükség nincs arra, hogy egész álló nap bent poshagyjanak szegénykéim! Ők szeretnek a szabadban lenni, de bennt is és számomra ez az arany közép út! Bár lehet, hogy jó tanácsot adtál, de érzem, hogy a cicáimnak ennél jobb nem kell és én itt lezártam a témát !!!!!

U.i.: Tudom, hogy jót akartál nekem !!! ;) De köszönöm, nekem így a legjobb ! :D

Az én macskám

Sziasztok. Remélem nem baj, ha írok egy rövid bevezetőt.
Még egészen kis koromban kaptam egy kiscicát, ami sajnos nemrég elpusztult. De 1-2 hétre rá elkezdett ide járni egy "idegen" macska. Pár hét alatt teljesen megszelídült(mert nagyon vad volt), és most már az én macskám. Nálunk úgy megy, hogy néha be engedjük, de ha ki szeretne menni, akkor nyávog, és oda ül az ajtó elé, jelezve, hogy nyissuk ki neki. Remélem valahogy megtanulja lenyomni a kilincset, mert ha nincs kilincsre csukva az ajtó, akkor ki tudja nyitni. Szóval az én macskám kinti is, meg benti macska is. Ez nem árt neki, mert szokott kandúrkodni, és vadászni is. Nem tudom mi lesz ebből, mert most ideszegődött egy nőstény is, ami lefialt. Remélem nem fog itt szaladgálni több tucat cica, és macska. Köszi, hogy elolvastad, és bocsi, hogy ennyit írtam.
Üdv, Rush <-alias-> Pety

Rush!

Ha kiengeded "kandúrkodni" a macskádat,akkor legalább legyen annyi eszed,hogy ivartalaníttatod!! Nem drága,ki lehet bírni és a macskádnak is jobb lenne! Csodálkozok,hogy egyáltalán látogatod ezt az oldalt,miért is?Remélem a kismacskákról fog valaki gondoskodni...Na de nemis idegesítem fel magam,az ilyen "paraszt" emberek miatt.

Ezt elfelejtettem az előbb:
gyereked = ember

macskád = macska

Ha szerinted ugyanazt kell csinálni egy macskával,mint egy gyerekkel,akkor miért nem iratod iskolába??

A macskát macskaként kell tisztelni és szeretni,szeretheted úgy,mintha a gyereked lenne,de nem emberként kell vele bánni!!IGENIS A LAKÁSBAN A HELYE!!!Viszont ha kinti,ha benti,MINDENKÉPPEN IVARTALANÍTSUK!!!!!!HA TÉNYLEG SZERETITEK,AKKOR LEGALÁBB ENNYIT MEGTESZTEK ÉRTE!!!!!

Miért kéne ivartalanítani?

Miért kéne ivartalanítani? Te örülnél ha neked levágnák? Ha mindenképpen ivartalanítani kell, akkor miért úgy születik? meg ha mindenki ivartalanítaná a macskákat, akkor előbb-utóbb kihalnának. Ja, és ha már így el lettem zavarva, akkor viszlát, "paraszt"

az én válaszom!

Az előző válasz moderálva lett,én majd finomabban fogalmazok.Teljesen felháborít,hogy te így gondolkodsz.Szükség van az ivartalanításra!!Mind a macskának,mind pedig a gazdinak is sokkal jobb.Senkinek sem jó,ha egyre több beteg,kóbor állat születeik,remélem ebben egyetértünk.Az előző hozzászólónak teljesen igaza volt,csak finomabban kellett volna fogalmaznia.Szóval azok a macskák szaporodjanak,amelyek fajtatiszták és teljesen egészségesek!Senkinek sem jó,ha beteg,beltenyésztett macskákkal lenne tele a világ!!Jól tennéd,ha elvinnéd állatorvoshoz a macskádat és kiivartalanítanád!!Ha már egyszer kiengeded szegényt,legalább,így könnyítsd meg az életét!

Hmmm...

Abban igazat adok, hogy a kóbor, beteg macskákat nem kell szaporítani, közben utána jártam, és ivartalanítva lett a macskám. De ha jól emlékszem, akkor én nem állítottam, hogy tőle lesznek a kismacskák. Bocsánatot kérek mindenkitől, akinek kavarodást okoztam, és köszi

:)

Eddig még azt írtad,hogy egy "idegen macskát" fogadtál be.Na,akkor hogy néztél utána,hogy ivartalanítva van-e???Vagy ha te vagy a családban valaki elvitte ivartalaníttatni,akkor hogy lehetséges,hogy te nem tudtál róla???Össze-vissza beszélsz!Eddig még fel voltál háborodva,hogy minek egy macskát ivartalanítani,most azt állítod,hogy utánajártál,hogy a saját macskádat megműtötték-e??? :) Meg persze ki hiszi el szted,hogy havonta viszed állatorvoshoz??Inkább ne írj ide semmit,mert csak magadat égeted!Amúgy meg,ha ilyen gyakran viszed a macskádat orvoshoz,akkor hogy lehet,hogy nem tudod,hogy mivel kell védekezni a bolhák,kullancsok és férgek ellen??

Válasz: :)

Figy, nem össze vissza beszélek. Nem követem számon, hogy mi történik a macskámmal. Vagyis természetesen érdekel, de ilyen dolgokat én nem tudok. Lefényképezzem a papírokat? vagy elhiszed?

.

Én pl nagyon kíváncsi lennék azokra a híres papírokra!! :) Hány db papír,mennyi pecsét és meddig volt bennt a kórházba a cicus???

Nah jó, vallomás

Asszem el kell mondanom, hogy nincs ivartalanítva a macskám. Esetleg, ha az előző gazdija ivartalanította. Ha ezért megutáltok, és kirúgtok innen, hát jó, megérdemlem, csak a fölös vitákat akartam elkerülni. Elnézést kérek mindenkitől. Remélem el tudjátok nézni, de ha nem azt is megértem.

pppfff

Énis tudtam,hogy hazudozol... :S Zozoka is azért írt ilyeneket,hogy beugrasson... :) Az ivartalanítás egy rutinműtét,már aznap haza is mehet a cica... :) Mire jó az,ha egy olyan fórumba irogatsz,ahol szeretik a macskákat,miközben téged nem érdekel a saját macskád sem...? Te tényleg házikoszttal eteted??Te jó ég,még vannak ilyen emberek??Szánalmas dolognak tartom,amit művelsz,tényleg jobb lenne mindenkinek,aki macskapárti,ha te nem irogatnál ide mindenféle baromságot!!

DE...

moderálva

!!!!

Attól,hogy bennt is van,meg kinnt is,attól még ez nem középút.Ugyanúgy kiengeded a macskádat,póráz nélkül...Régen természetes volt az,hogy a macska kimehet egyedül a szabadba,sőt még az is,hogy be sem mehet a házba,de ez a régmúlt,ma már egyre több veszély van az utcákon,már nem kinnt a helye a macskáknak,hanem a házban,lakásban!!Okosak ezek az állatok,az én macskáim pédául ugyanúgy sétálnak pórázon,mint egy kutya és soha nem jutna eszükbe megszökni,sőt,inkább olyan jó nézni,amikor egy nagy séta után hazaérünk és örülnek,hogy újra bennt vannak a lakásban!!Kölyökkorától kezdve rá kell szoktatni a pórázra és hidd el,hogy boldogabb,hosszabb életű cicád lesz,mint egy olyan macska,aki póráz nélkül jöhet-mehet...Én már nyugdíjas vagyok és régen még énis úgy gondoltam,hogy a macskának jó az,ha ki-be járkálhat,vadászhat,de örülök,hogy változik a világ és változott a felfogásom is!! Ez sokaknak nem ártana! Egy 2-3 éves vagy idősebb macskát,aki kijárhat,azt már nem lehet hozzászoktatni a benti élethez,ezért mindenkinek ajánlom,akinek kölyökmacskája van,hogy bentinek nevelje és szoktassa hozzá a pórázhoz!!

Dorcykaa képe
A középső állomány

Nah, asszem én maradtam a középső állomány, ugyanis az én kiscicáim oltva vannak és ki-be szaladgálhatnak a házból...egyszer bent vannak, a konyhában lesik, hogy anya mit főz..és hogy kapnak-e belőle...máskor pedig kint szaladgálnak együtt, pillangóra vadásznak stb. Mi kertes házban lakunk és az utcánkban csak 1 kutya lakik, az is mindig meg van kötve és 7 házzal arrébb lakik tőlünk, tehát én megadom a szabadságot a macskáimnak, de nagyon vigyázok is rájuk...én mindkét állományt támogatom, mert jó ha a cicának van egy kis szabadsága, de csak akkor, ha oltva van! Viszont kötelességünk a macskákra vigyázni, ezért jó, ha benti macskánk van...én a kettőt szerettem volna összekutyulni és szerintem sikerült ! :)

macsosz képe
Ez a helyes meglátás!

Dorcykaa!

Véleményünk közel azonos! Akinek van rá módja, annak meg kellene keresnie az arany középutat, ha cicusa igényli.

Ez baromság!

Ekkora baromságot,amit te írtál Macsosz!!Ennyi erővel a kutya is ragadozó,had vadásszon és biztos boldogabb lenne ha szabadon járkálhatna az utcákon,nem??Azért hiszed azt,hogy ez jó a macskádnak,mert fogalmad sincs,hogy milyen egy lakásban tartott macska viselkedése!Ha születése óta kimehet,akkor persze,hogy úgy jó neki,mert neki az a természetes,ezért kellene kiskorától rászoktatni a pórázra!!Ugyanolyan jól hozzászokik,mint egy kutya!!Ha valaki tényleg szereti a macskáját és azt akarja,hogy sokáig nyugodt és boldog életet éljen,akkor nem engedi meg,hogy szabadon járkáljon az utcákon!!!!Attól,hogy valaki családi házban lakik,az még nem jelenti azt,hogy a macskájának a szabadban a helye!!Ez tipikus falusi felfogás!Nem értem az ilyen konzervatív felfogású embereket!!!Ez a 21. század,nem a középkor!!!Miattatok van egyre több kóbormacska és sajnos egyre több macskahalál az utakon!!!

macsosz képe
: )

Viti!

Örülnék, ha nem általánosítanál és nem vetítenéd rám a Magyarországon található összes kóbór cica létét! Én nem tartom magam konzervatívnak, sőt.
De szerencsére nem ismerjük egymást személyesen, mert biztos nem lennénk jóban. :)

Az én cicáim, mint írtam ivartalanítva vannak...
Az, hogy akkor jönnek és mennek amikor akarnak, nem egyenlő azzal, hogy kicsapom őket az utcára. Azt is írtam, hogy laktam társasházban és a cicám nem szerette. Ő oda született és nem tudta, hogy milyen a kinti lét, mégis vágyott ki a szabadba.
Egyébként ennyi erővel a gyerekedre is rakhatnál pórázt és bezárhatnád a lakásba, ha ehhez szokik hozzá, akkor ez lesz neki a jó :)

Én nem akarok személyeskedni és nem bánt az, ha Neked ez a véleményed. DE! Akkor kérlek Te se tedd ezt! És örülnék, ha nem az én "fajtámat" tennéd felelőssé a sok kóbor állat születése miatt.

macsosz képe
Macska a szabadban

A két tábor soha nem fog egyetérteni...

Aki családi házban él, annál el sem tudom képzelni, hogy tudja benntartani a cicáját. Aki lakásban, azt megértem...
A pórázon sétáltatásról meg az a véleményem, hogy baromság!!! Minek? Hova viszed sétálni? És hogyan? Ez számomra felfoghatatlan.

Ha pórázon sétáltatja valaki a macskáját, akkor ugyanúgy találkozik idegen állatokkal, összeszedhet bacikat és betegségeket.

Az számomra alap, hogy beoltatom, rendszeresen viszem orvoshoz, vitaminokat és a fajtájának megfelelő kaját kap. Ivartalanítva is lett. És szerintem a kóbor macskákat nem ezen a fórumon kellene felhozni. Szerintem, aki kidob egy cicust az utcára, az nem ide fog írogatni. Én jó gazdi vagyok és nem érzem úgy hogy bármin is változtatnom kellene.
Győzzetek meg, hogy miért ne engedjem ki a macskáimat, ha ők így boldogok. :)
Nem az a legfontosabb, hogy Ők jól érezzék magukat?

Egy állatorvos véleménye...

Szerintem nem érdemes vitatkozni.A konzervatívok,úgyis kiengedik a macskájukat.De az az ő bajuk,csak egyet tudok nekik ajánlani,hogy mindenképp rendszeresen oltassák és IVARTALANÍTSÁK a macskájukat!Aki a lakásban tartja,neki annyit üzenek,hogy lássa el a macskáját megfelelő élettérrel,kaparófával,minőségi étellel (semmiképp sem házikoszttal!! Ez a kinti macskáknak sem árt!) & elegendő játékkal,mutassa ki,hogy szereti,a lényeg,hogy ne unatkozzon!!Szerintem is a lakásban jobb helyen van a macska.Attól,hogy ragadozónak született...attól még nem kell vadásznia!!HÁZIÁLLAT NEM PEDIG VAD!!! Pedig sajnos az ilyen konzervatív felfogású meberek miatt sokkal több a kinti és a kóbor macska!Tényleg 3-szor annyi ideig élnek a lakásban tartott macskák!!Nem azt mondom,hogy be kell zárni a cicust egy szobába,hanem azt,hogy szoktassuk hozzá még kiskorában a pórázhoz,ivartalaníttassuk,oltassuk és megfelelően gondozzuk,szerintem így biztosan boldogabb macska lesz,mintha kinti lenne,akire állandóan veszély les,aki más idegen macskákkal találkozik,harcol,betegségeket szed össze,ettől nem lesz boldog egy macska!

User offline. Last seen 1 év 36 hét ago. Offline
Az én véleményem...

Macsosz, egyetértek veled. Hiszen a macska ragadozó, és szerintem
lelkileg is szüksége van egy saját territóriumra, kinti szabadságra.
És szerintem nem igaz, hogy a kint tartott macskák negyed annyi ideig
élnek.(És ha igen, akkor legalább annyit, de ÉLTEK, szabadon
futkározhattak, vadászhattak, nem pedig egy fotelban punnyadtak egész
életükben, és hetente egyszer pórázon sétáltak, és semmit sem
csinálhattak egyedül... Szerintem a cica szemszögéből kellene nézni a
dolgot, nem pedig a sajátunkból, hogy nekünk mi a jó..) Ha valaki
rendszeres figyeli a cicáját,viszi állatorvoshoz, akkor el lehet
kerülni a betegségeket, fertőzéseket. Bár az út mentén tényleg zűrös
cicát tartani..:S
Ez volt az én véleményem

macsosz képe
macska a szabadban

Ez azért kicsit erős volt! Valljuk be.
Mindkét tábornak igaza van, de ne felejtsük el, hogy a macskák alapvetően ragadozók...
Az én cicáim szeretnek a kertben mászkálni, vadászni - leginkább csak bogarakra :) - és igénylik is. Egy darabig laktam társasházban és a My tiszta depressziós lett! Olyan nyávogási rohamok jöttek rá, hogy komolyan megijedtem. Odáig fajult a dolog, hogy a szüleimnél lakott egy pár hónapig vidéken, sajnos távol tőlem.
Az elején nagyon féltettem, amikor kimászkált, de a gyerekedet sem zárhatod be, hogy mindentől megvédd.
Szerintem a cicák lételeme a mozgás és a szabadság. De a legfontosabb tényleg az, hogy olyan otthonuk legyen, ahol jól érzik magukat. Csak egy kérdés, kíváncsi vagyok azok véleményére, akiknek csak és kizárólag a lakásban él a cicájuk. Ők nem is vágynak ki a szabadba? Nem nézegetik az utcán zajló dolgokat? Nem szöknek ki?
Íme a szemem fénye:
http://www.macska.tv/cicalimpia/nem-menekuelsz
http://www.macska.tv/cicalimpia/senki-sem-lehet-toekeletes-belolem-hiany...

User offline. Last seen 22 hét 1 nap ago. Offline
Elgázolva

Szia,

Pont ma bőgtem ki magam nagyon sokadjára. Nekünk két cicánkat is autó ütött el.
Minden oltást megkaptak, ivartalanítva voltak. Nem nagyon mászkáltak el, csak a szomszéd utcáig. 7 hónaposak voltak. Ez elég? Legyenek boldogok kint és éljenek csak 7 hónapot??? Tudod, szerintem ez nem önzőség a részemről, hogy a többieket már nem engedem meghalni!
A város legszélén lakuk, nem forgalmas, de hosszú, egyenes utca, ahol 100-120-al döngetnek a helyi vagányok vagy a jó ég tudja kik!
Azóta nem engedem ki a cicáimat. Mindent megadok nekik. Van megfelelő életterük, helyük, játszópajtásuk, játékuk és Mi. Na meg egy a mi kanapénknál is nagyobb macska bútoruk.
És a kérdésedre válaszolva nem, nem vágynak ki. Egyedül Zeusz, aki kiskorában kijárós volt, Ő egy ideig még kéreckedett. De mára megtanulta, hogy nem mehet ki. Nem is próbálkozik és Én bizony nem látom rajta, hogy depressziós lenne... Sőt!!!

Inkább azzal kéne foglalkozni, hogy miért van nálunk most pl.1 anyacica az öt kölykével, mert vemhesen dobták ki egy autóból? És miért találtunk tegnap szintén két kölyökmacskát anyátlanul? Szintén autóból kitett macskák. Ehhez meg csak annyit, hogy meghirdettem a cicákat a neten és 1 kivételével, már mindnek van gazdija. Ez olyan nehéz??? Könnyebb elhozni a város szélére és kidobni a szerencsétlen, megunt árvákat, hogy ott pusztuljanak el, ha nem talál rájuk senki??? És könnyebb nem törődni velük és nem ivartalanítani, hogy szülje csak az a szerencsétlen cica a sok-sok kóbor macskát???
Bocsánat, ha kissé érdesre sikeredett a hozzászólásom, hiszen nem teljesen ez volt a téma, csak nagyon fel vagyok háborodva. És csak rázom a fejem egyfolytában: Nem értem! Nem értem!! Nem értem!!!

Milu
http://nagyek.blog.hu

Egy állatvédő véleménye!

Ha úgy nő fel a cica,hogy lakásban van tartva,akkor soha eszébe nem jutna megszökni,sőt az én cicáim pórázon sétálnak,és már annyira okosak,hogy el lehet őket engedni,mert odajönnek és nem mászkálnak el.De felügyelet nélkül soha nem merném kiengedni.Meg szerintem ha már szegény macskát úgy nevelik,hogy kimehet az utcára,akkor legalább mindenképpen ivartalanítsák!!Kinek jó az,ha egyre több kóbormacska mászkál az utcán,akiket elüti az autó,széttépi egy kutya,összeszed valamilyen betegséget vagy egy gonosz emberrel találkozik,szerintem ha tényleg szeretjük a cicánkat és azt akarjuk,hogy egészséges,kiegyensúlyozott,boldog cica legyen,akkor felügyelet nélkül SOHA ne engedjük ki!!!Meg azt még megjegyzem,hogy a kinti macskák negyed annyi ideig élnek,mint a lakásban tartottak!!Tehát ezért nem értem én sem,hogy miért engedik ki az emberek a macskáikat,nem akarják,hogy sokáig éljenek,boldogságban és egészségben??AHHOZ,HOGY TÉNYLEG BOLDOG,EGÉSZSÉGES CICÁNK LEGYEN,MINDENKÉPP IVARTALANÍTSUK ÉS TARTSUK LAKÁSBAN!!!!!

Egyetértek veled Sosii!!

Teljes mértékben igazad van Sosii és a "felháborodott drukkernek" is!!! :)

:)

Hát nemtom.Én nem engedném ki.Friss levegőhöz bármikor juthat --> ezért van a póráz!!És ha elüti egy autó vagy megtámadja egy kutya???Legalább ki vannak ivartalanítva??? Mert ha nem,akkor gratulálok,igaza van,legyen minél több kóbormacska az utcákon.Szánalmasak az ilyen felfogású emberek!!!

User offline. Last seen 2 év 6 nap ago. Offline
válasz

Kedves felháborodott "drukker"... Téged tán nem szerettek? csakmert kiengedtek a lakásból.. Ezekszerint nem... sajnálom! Én szeretem mind a 6 cicámat! :) És talán pont ezért, mert szeretem, nem fosztom meg a szabadságától, attól, hogy vadászhasson, szaladgálhasson a friss levegőn! Van itt is állatorvos, cáfoljon meg, ha nincs igazam és a cicának is kell, jár a friss levegő, szabadság! //////////////////////////////////////////// Köszönök minden egyes szavazatot Mindenkitől!!! És továbbra is számítok a segítségre, hogy sikerüljön a cicáimnak :))

egy felháborodott drukker

Remélem nem egy "gagyi" utcamacska fog nyerni!Azoknak minek cicabútor,wellness csomag?Ha rajtam múlna,akkor soha egy macska sem élne az utcán.Még azt sem értem,aki kiengedi a macskáját a lakásból,az ilyen embernek minek állat?És még van pofájuk benevezni ide azokat a cicákat,mikor,ha igazán szeretnék és törődnének velük,akkor nem engednék ki a lakásból...Szerintem ne engedjétek nevezni azokat,akik olyan képet töltenek fel ide,ahol látszik,hogy kimehet a macska póráz nélkül a szabadba!! Ezzel a levéllel nem akartam senkinek beszólni,ez egy vélemény!!!