Nekünk, macskásoknak
Macskatenyésztő vagy? Vagy szeretnéd elkezdeni a tenyésztést? Vagy macskatartással kapcsolatos kérdéseid vannak?
Kérdéseidre válaszolnak:
Bozsik Albertné, a himalája-perzsa Charmant-Colour kennel tenyésztője, 25 éves kiállítási és tenyésztési tapasztalattal.
és
Németh László, az Okonor tenyészet 7 világbajnoki címmel rendelkező sziámi és orientális cicáinak tenyésztője, 27 éves kiállítási és tenyésztési tapasztalattal
A Fórumszabályzat-ot itt találod!
Kedves László!
Olvastam a cikkét az öröklődésről, ami nagyon tetszett igazán érdekes volt. Azt szeretném kérdezni, hogy tradicionális (thai) sziámi cicáknál, ahol a négy alapszín a fóka, csokoládé, kék és lila, ez hogyan működik. A fóka szín felelne meg a feketének vagy az egyszerűen csak barna és a csokoládé ennek a világosabb változata? Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Pápai Vivien
Regota figyelemmel kiserem a forum hozzaszolasokat es szakertoi velemenyeket.En Angliaban elek regota es nagyon szeretem a perzsa cicakat.Osszel szeretnek Magyarorszagra menni es terveim kozott szerepel egy cica vasarlasa is.Nem tudom tudnanak-e nekem abban segiteni,hogy megtalajam a megbizhato tenyesztot.Kulonosen a himalaja perzsa cicak erdekelnenek.Segitseguket elore is koszonom:Evelyn Eldem
Kedves Evelin!
Az gondolom,hogy nagyon kinos a válaszom,mivel úgy
gondolom,hogy nem lenne etikus,ha én bármelyik tenyésztötársamat
ajánlanám,hogy töle vegyen cicát.Mivel a macskásokat ez nagyon rosszúl
érintené,hogy miért pont töle?
A cica vásárlást Önnek kell eldönteni,hogy kitól szeretne himalája cicát venni.
Gondolom
nézi a Web oldalakat,és ennek alapján is lehet tájékozódni,de a
személyes találkozás a legfontosabb.Nyilván egy tenyésztő is feltesz
kérdéseket,arra vonatkozólag,hogy Önnek milyen a cicához való
viszonya,milyen célból veszi? / hobbyra,tenyésztésre,vagy szeretne vele
kiállitásra is járni./
Egy cica megvétele,nagyon sok feladatot ad
az uj gazdinak,és ezt mindig szem elött kell tartami.Kérem ha
Budapestre jön akkor keressen fel több tenyésztöt,és Önnek kell
eldönteni,hogy ki a legmegfelelöbb,akitöl cicát szeretne venni.
Üdvözlette: Bozsik Albertné.Charmant-colour tenyészet.
Kedves cicatenyésztők!
Azt hallottam, hogy a sziámi fajtiszta cicából kb.:8-10 fajta van. Ez igaz? Ki tudna segíteni, hogy leírná nekem pontosan hány sziámi fajtiszta típus van?
A neten néztem, de eddig a fókajegyűvel találkoztam, ami nem tudom hogy mért nevezik,köszönöm szépen ha azt is le írnák mért nevezik így. Nekem fajtiszta cicám sohasem volt , ezért vannak a sok buta kérdéseim is. Én most szeretnék nézni magamnak és ezért szeretném tudni hány fajta van és ha egy web címet is kapnék ahol mindegyikről láthatnék képet nagyon jó lenne,mert akkor tudok különbséget tenni köztük.
Köszönöm a segítségét mindenkinek!
A további kellemes derűs napot Üdv: Sütike
Tisztelt Tenyésztő!
Nekem van egy himalájai perzsa cicám(lány). A szőre kb.3-4 hónapja megállás nélkül hullik. Már megkérdeztünk egy macskákkal foglalkozó orvost, de nem tudja mi lehet a baja.Ha besüt a nap a levegőben lehet látni a macskaszőrt. Mi lehet a probléma? És esetleg nem tudna a cicámnak egy párt heves megyében? Már 1 éves múlt.
Köszönöm:Lory
edves Lory!
Sajnos a perzsáknál van egy vedlési idöszak,ez a folyamat már akár februárban is elkeszdödhet,egyedenkét válltozhat.Van olyan himalája,hogy csak májusban kezd vedleni,ez a ritkább.Javaslatom,hogy a cicát naponta kell fésülni,a cicáknál használatos jó minőségü fésüvel és kefével.Azért fontos,hogy igy a felesleges szőrt teljesen ki lehet fésülni,és a lakásban nem hagy szöröket. Mivel látta orvos,és nem talált problémát,de azért,ha vészesen hullik a szöre a táplálására is oda kellene figyelni,és a megfelelö táppal etetni,ami a szörre jó, ezzel nagyon sokat lehet segiteni,hogy a cica bundája fényes legyen és szép ápolt.No meg a fürdetés,ami nagyon fontos egy himalájánál.Nagyon szivesen adok tanácsot ,hogy még mivel lehet a szört szebbé tenni.
Kérem keressen meg e-mail cimemen.Heves megyében is vannak macskások ,biztos lehet párt találni a cicájának,utánna nézek,és ha megkeres,megirom a kandur tulajdonos nevét.
Üdvözlettel: Bozsikné Ica
Tisztelt Tenyésztő!
Mi még nagyon kezdők vagyunk a tenyésztésben,most vájuk az első alom születését.
Brit cicáink vannak.
A mama: kék szinü, A papa pedig arany-fekete tabby.
Abban szeretném a segítségüket kérni hogy ebből a színváltozatból előreláthatólag milyen szinűek lesznek a picik?
Válaszát nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel
Pancsi
Tisztelt tenyésztő!
Szeretnék többet tudni arról, hogy mi számit törött faroknak a kiállitáson?
A biró szerint a maine coonom farka vége törött. Régóta járunk kiállitásra és most elöször merült fel ez a probléma. Persze cimet emiatt nem kaptunk. Másnapra már felkészülten mentünk...röngennel és orvosi igzolással,hogy rendben van a cica farka. Másnap nem kellett, mert mindent rendben találtak röntgen nélkül is.Azt hallottam , hogy vannak cicák,akiknek az izgalom miatt a farok vége begörbül és olyan mintha törött lenne.Jól hallottam? Van ilyen?
Köszönettel
Kedves Gazdi!
A törött farok megállapítása, sajnos egy nagy kérdés. A legjobb bírók sem veszi mindig észre a farok hibát. 28 év macskatenyésztés után kimerem jelenteni, hogy nincs olyan farok hiba, ami a macska idegállapota miatt ideiglenesen jelentkezik, itt mindig arról van szó, hogy a bíró, vagy a tenyésztő nem képes észrevenni az enyhe, sokszor alig érezhető az utolsó farokcsigolya ferde illeszkedéséből adódó hibát.
Személy szerint, bármilyen apró hibát büntetnék, hiszen lehetetlen és igazságtalan határt szabni a még elmegy illetve a már büntetendő hibáknál. Mindazonáltal a farokhiba nem a világvége és sok híres tenyészállat rendelkezett ezzel a hibával, bár itt szeretném hangsúlyozni a tenyészállatot ellentétben a kiállítási állattal, mert véleményem szerint az ilyen állatok, nem a kiállításokra valók. Egyébként a személyes tapasztalatom az, hogy mindenki egészen addig toleráns a farokhibákkal, amíg a saját macskáján veszik ezt észre, de amikor az a macska rendelkezik farokhibával amelyik megveri az ember macskáját a kiállítson, már is máskép látjuk a dolgot.
Üdvözlettel,
Németh László
Köszönöm a választ.Már csak egy olyan kérdés, hol tunám ezt profi szakemberrel megnézetni. A saját állatorvosom nem lát a röntgenfelvételen semmi eltérőt. Tud esetleg ajánlani állatorvost? Vagy menjek az Egyetemre vele?
Most kezdenék tenyészteni ezzel a cicával.
Köszönettel elöre is
Tisztelt szakértő!
Kíváncsiságból érdekelne engem, hogy a hosszúszőrű himalájáknál kb.mennyi ideig tart a vedlési időszak. A a cicámnál 1 hete kezdődött el. Van hogy naponta 2szer is jól át van fésűlve-kefélve. Köszönettel, Pami
Kedves Pami.
A perzsamacskáknak a vedlése sajnos nem 1-2 hétig tart, eltarthat akár 1 hónapig is.Föleg, tavasz közeledtével, ilyenkor szabadulnak meg a téli bundától. A napi fésülés, nagyon fontos, mivel a lakásban kevesebb szőrt hagynak magu után. Júniustól lehet újra nagyobb szőrnövekedésre számítani, addig csak a minimális szőrnövekedés tapasztalható. Ezért van az, hogy a perzsmacskákat, már áprilistól nem nagyon lehet kiállítani. Augusztus végétól újra megindul a szőrnövekedés.
Fontos a cica fésülése, mivel kevesebb szőrt nyalogat le magáról. A szőroldó paszta napi adagolása is fontos.
Nagyon szivesen elmondom neked,hogy én ilyenkor mit teszek annak érdekében, hogy azért legyen szőrük és ne úgy nézzenek ki, mint a kopaszmacskák.
Keress meg az e-mail címemen.
Üdvözlettel:
Bozsikné.
Kedves Pami!
A borvizes törölgetés,az jó,de ha cicának gyuladásos a szeme,akkor állatorvosnak meg kell mutatni,mert lehet,hogy nagyobb a baj.A visine cseppet,csak akkor szzabad használni,ha egy kicsit piros a szem.Lehet,hogy a cicának olyan belső problémája van,hogy azon csak állatorvos tud segiten.A szem problémára nagyon oda kell figyelni.
Üdv.Bozsikné
Tisztelt szakértő!
Van 1 perzsa cicám. Azt vettem észre hogy picit gyulladt a szeme.Minden nap tisztítva van neki borvizes kozmetikai korongvattával. Ön szerint a Visine szemcseppet szabad nála használni?
Kedves Bogica!
Lehe,hogy Önnek furcsa,hogy a cica követi a kedves mamáját,semmi különös nincs abban,hiszen a macska társas lény,és éppen ezért társaságra vágyik.Gondolom,hogy napközben egyedül van,és szeretettre vágyik.Vannak cicák,akik nem türik a babusgatást,hiszen öntörvényüek.Semmi probléma nincs azzal a cicával,csak ragaszkodóbb,lehet,ha lenne egy társa,nem lenne ilyen szeretet éhes.Nincs aggódásra ok,sokan éppen azt mondják,hogy szeretnék ha a cicájuk ilyen lenne.
Üdvözlettel:Bozsik Albertné.
Kedves Szakértő!
Van egy nagyon édes perzsa cicám. Kb. 4 éve kaptam Őt. Sajnos 2 évig volt csak velem, utána a szüleimhez került. Ott nagyon jó helye van. Szobacica ő első perctől. De ezzel nincs is neki problémája szerintem. Édesanyám most a nagy kedvence. Ha ő haza ér a munkából hosszas nyávogásba kezd, és mindenhová kísérgeti őt a lakásban. Szóval a macsesz az árnyéka. Éjjel ha felébred és esetleg a fürdőszobába megy a cica is követi , aki mellesleg a párnáján alszik, de nemcsak éjjel, a nap bármely napszakában. A számomra érdekes dolog az , hogy folyamatosan beszél vagyis nyávog neki. Ez miért van?
Cupi
Tisztelt tenyésztő !
Krém színű kandúrom alomtestvére csokoládé színű. Kérdés: lehetséges-e , hogy krém kandúromat csokoládé nősténnyel pároztatva csoki színű kölykök jöjjenek le?
Válaszát várom és előre is köszönöm:
Cupi
Kedves Hölgyem, Uram!
Kérdezni szeretném, hogy önök mit gondolnak arról, hogy létezik-e az a macska fajta hogy "thai sziámi"?! A sors úgy hozta,hogy megadatott nekem,hogy megtiszteljen egy gyönyörű szép cica a személyével.Viszont amikor megvettem,akkor a tulajdonos thai sziámi megnevezést mondott nekem.Egyes emberek szerint nem létezik ilyen faj.Nézegettem az oldalon a macskafajtákat és a sziámi macskára nem annyira hasonlít,inkább a tonkinéz macskára,mert nincs akkora füle és nem annyira hegyes a feje sem.Esetleg ha küldök róla képet tudnának nekem segíteni? Vagy valahogyan...?
Nagyon nagy köszönettel...
Angyalka
Kedves Angyalka!
A sziámi macskák eredendően vékonyabbak voltak, mint azok a házimacskák, amiket itt Európában megszoktunk. Egyébként keleten a melegebb éghajlat miatt minden macska és nem csak a sziámi színezetűek vékonyabbak kecsesebbek.
A sziámi fajta tenyésztése Angliában kezdődött meg, és természetesen elkerülhetetlen volt, hogy ne kereszteződjenek az ottani házimacskákkal és itt elég arra gondolni, hogy az angol házimacskák az ősei a mai plüss maciként ismert Brit rövidszőrű macskáknak. Természetes, hogy a kezdetben elegáns fajta elnehezedett, a tenyésztők azonban célként tűzték ki maguknak a típus visszatenyésztését, és ez idővel túlnőtt az eredeti célon és így alakult ki a macska világ legelegánsabb, kecsesebb, vékonyabb fajtája.
Az emberek azonban nagyon megszerették a kissé bumszlibb sziámikat is, amiket Angliában az applehead névvel itt Magyarországon pedig a régi típusú névvel tiszteltek meg. A népes rajongótábor végül Thai macskaként regisztráltatta a kedvenc fajtáját és így alakult ki az izmos testű, de lényegesen zömökebb rövidebb, kisebb fülű Thai macska.
A thai fajtát még nem mindegyik szövetség ismeri el, így sem a FIFe, sem a CFA kiállításokon nem versenyezhetnek, de már számos más szövetségnél teljes jogú tagjai a macskatársadalomnak.
Üdvözlettel,
Németh László, Okonor Cattery
tisztelt szakertő hölgyem, uram!
perzsa cica túlzott mosakodasa : eredmény: kopasz has, kopasz belső combok. segitseget kérek mit tehetek?
12 éves perzsa cicam van, imádjuk 1mast mit tehetünk h megszünjön ez a helyzet, mert neki sem jo ez az álllapot, mert a kis hasát pirosra nyalja es ez nem jó.
front line-t hasznaljuk rendszeresen, gyógysamponnal megfürdettem a cicat, de nem szokottt le róla.
mit tehetek?
segitseget szretnek kérni, h ez az állapot megszünjön.
elöre is köszönöm
tisztelettel
keresztes zolt
Kedves Zsolt!
A cicának a sok mosakodása ,illetve a kopaszságra utaló jelek,állatorvos segitséget igényel.
Valószínű,hogy a cicának allergiás problémái vannak.Szerintem azt sok minden kiválthatja, az is elképzelhető,hogy a tápra allergiás. Meg kellene próbálni egy másik tápot, és abból is az érzékeny cicáknak valót, de mindenképpen javaslom az állatorvos véleményét.
Üdvözlettel: Bozsikné Ica .
Kedves László! azt szeretném megtudni, hogy tenyésztőtől való vásárláskor az köteles-e minden esetben törzskönyvet adni a cicához?
Bozsik Albertné, a Charmant-colour kennel tenyésztője válaszol:
Kedves Vercsi!
Törzskönyvet adni a tenyésztő nem köteles, ha valaki csak hobby célból veszi a cicát. Nyilván, ha tenyésztésre veszi a cicát akkor igen. A Tk-nélküli cica értéke is sokkal kevesebb, mivel Tk -nélül tenyészteni nem lehet. Oltási könyvet és garanciát kell adni a Tk-nélküli cicára is. Attól még, hogy a cicának nincs származási lapja, azért még nem lehet beteg.
Üdvözlettel,
Bozsik Albertné
Charmant-Colour
László helyett Macskás Viki válaszol:Utánaérdeklődtem, van egy fehér perzsa kiscica, 7 hetes, amennyiben érdekelnek az elérhetőségek, kérlek írj a szerkeszto (kukac) macska (pont) tv-re! Az illető 35 éve tenyészt perzsa cicákat, érdemes megnézni!
Üdvözlettel,Viki
Kedves László!
Érdeklődni szeretnék, hogy Budapesten illetve környékén, létezik-e olyan kenel ahol kapható nőstény kölyök fehér vagy krém színű perzsa kiscica!
Bevallom őszintén, hogy a perzsamacska.lap.hu nem igazán tudott hasznos információval szolgálni!
Kedves Tenyésztő!
Thai sziámi cicánk újabban tüzelése idején ide-oda pisil, legkedveltebb célpontja a takaróm. Eddig nem volt vele ilyen probléma. Tudna- e esetleg valamilyen tippet adni hogyan kerülhetném ezt el? Az ajtó zárása sajnos nem jelent megoldást, mert ki tudja nyitni.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Pápai Vivien