Nekünk, macskásoknak
A "Macskaetetés - tiltólista" cikkünkre számos hozzászólás érkezett, úgy gondoltuk, a téma megér egy külön fórumot. A te cicád mit eszik? Mik a tapasztalataid macskád etetésével kapcsolatban? Mik a kedvenc macskaételek? Nálad mi szerepel a tiltólistán?
A cikkben szereplő tiltólista:
• Minden, nem macskáknak készült táp
• Csirkecsont, halszálka
• Csokoládé és különféle édességek
• Kakaó (a csokoládés és a kakaó is tartalmazza a teobromin nevű alkaloidot,amely mérgező hatással bír a macska szervezetére)
• Alkohol
• Savanyúság
• Földimogyoró
• Füstölt és fűszerezett kolbászfélék
• Szalonna
• Lekvár
A cicáim mind mást szeretnek enni.No,nem azt mondom,a száraz táp,és a konzerv nem a kedvencük.De a legidősebb cicám,aki 16 éves mult,(a képen)rajong azokéret,ami tilos.Savanyú uborka,cékla,földimogyoró,(gyorsan kell törni,vagy Ő megtöri magának)pattogatott kukorica,stb.Nem sorolom.Az állatorvos szerint ez nem baj.Ha nam izlene neki,nem enné.Hogy is van a reklámban:A macska tudja mi neki a jó!Én hiszek a cicámnak.
Csakhogy te vagy a gazdi,az ember,és neked kéne meggondoltabban étkeztetni a cicádat.Főleg ennyi idős korban,mint amennyi a cicád,gondolom szeretnéd még hogy sokáig veled maradjon.Vagy mindegy már mert 16 múlt???Éppen hogy az idős cicáknál lehet egy ilyen rossz étkezés halálos is..Gyenge vesék,nehezebb rágás,gyomor....Én ezért ere ne lennék büszke ám!
Bizony ember vagyok.Talán az állat orvos is ember,aki azt mondta,ez nem baj.
A cicák a koruknak megfelelő tápot eszik különben.Ez nekik olyan,mint az embernek a nasi.(Rossz szokás?)
Nem fogom megvonni a cicától azt,amit szeret.
Mert a macskák nem csak mindig Wiskast vennének.
Tiltólistára, hogy a lényegnél maradjunk, a tejet tenném. A cicák többsége nem tudja a tejcukrot lebontani,aminek kellemetlen hasmenés a vége, igaz vannak kivételes esetek! Tej helyett, kevés joghurtot lehet nekik adni,főleg ha pocak gondjaik vannak!
A csirkecsontot csak nyersen szabad nekik adni, a főtt csirkecsont kemény és szilánkokban törik. Érdemes a nyers csirkenyakat ledarálva kínálni nekik, porcogósabb. Nyers hallal még csak filézett formában próbálkoztam, de ízlett a cicusoknak! Túl sok csontos ételt sem szabad nekik adni, változatosságra kell törekedni! A többi tiltólistán lévő termék még csak meg sem fordult a fejemben! A macska ragadozó állat minden formában.
Az én cicám nagy részt előregyártott eledeleken él. Néha, azért megeszik egy kis főtt húst, daráltúst. De, ha nagyon éhes, akkor persze sok mindent megeszik. Reggelente szokott tejet inni, de most már arról is kezd leszokni.
Sziasztok!
Én is az előregyártott eledelek híve vok!
Az én cicám KITEKATot marhahúsos ízesítésben eszik!
a csirkéset meg sem eszi!
A WISKAS-tól pedig egyszerűen unkdorodik inkább a kutya tápját eszi!
De a vizet sem issza!
Csak tej!
Bár fajtiszta cica!
Az én Mia cicám mindenevő. Alapban száraz tápot + alutasakos cuccokat eszik, de imádja a gyümölcsöt is! (mandarin, ananász, banán) Tejföllel, tejszínnel, vagy natúr joghurttal is szoktam kényeztetni. :)
Sziasztok!
Nálunk a kicsi cica nagy édesség fan... tudom, hogy nem tesz jót neki, de állandóan lop... sütikrémet, kókuszreszeléket, csokit.... ha nem figyelünk. Ez mondjuk mennyiségre nem túl sok, de remélem, hogy nem fog ártani neki.
és gyakran fog magának ezt-azt, amit nem mindig eszik meg, inkább bejön enni. Főleg konzervet - de csak 2-3 félét hajlandó megenni - mellette mindig van száraztáp (csak egy bizonyos fajtát eszik) tejet sosem kap. Alkalmanként nyers csirkenyakat, far-hátat (természetesen kisebb darabokban) kap, de néha azt is otthagyja. Ő egy ivartalanított kandúrcica, és egyáltalán nincs elhízva, éjjelente mindig bejön, és többnyire velünk alszik.
Marya
A gazdihelyettes egyik cicájának (3 és fél éves, nem ivartalanított, kandúr cica) elég furán kitüremkedik a hasa, mintha vemhes lenne. Szerintünk a beleivel van valami.Az étvágy nem változott semmit. Most 1 hétig nem kap tejet, majd meglátjuk Mit ajánlotok rá? Mit egyen, mit ne egyen?
Az én cicám szinte csak előregyártott eledeleken él, de azért néha megeszik más finomságot is.
az én cicámnak is mgegy a hasa a tejtől:(
Viszont az uborkát szereti:D
hihi. uborkát eszik a macskád??? :-)
furi az ízlése! lehet, hogy kiscicát vár? :-)
nálunk a cicák jó minőségű tápot kapnak "főételnek", tiszta vizet,(tejet sosem), néha egy-egy alutasakosat jutalomfalatként.az állatorvos szerint ez elég. persze főzéskor kapnak főtt húst. a minap sóska volt itthon a menű, és Guszti cica felettébb érdeklődött. azt hittem, csak a szaga tetszik neki, de egy felnőtt ember adagját megette, és nagyon ízlett neki.
Szügsegük van a macskaknak a szaraztapra a fogak vegett,de a tap csak egy kiegeszitö eledel.
Ma főtt kukorica került az asztalra. Mindenki szereti, jó kis délutáni nasi volt. Amire nem számítottunk, hogy Cicónk is élénk érdeklődést mutat a menü iránt annyira, hogy szinte kinézte a kezünkből. Kapott néhány szemet, nem lehetett megtagadni tőle! Leírhatatlan élvezettel ízlegette, kóstolgatta míg végül befalta a "zsákmányt". Remélem, nem lesz baja tőle?! A Cicók tényleg tudják, hogy mi a jó nekik? Eddig nincs gond, nem látom, hogy valami nem stimmelne nála!
Amilyen meglepő a paradicsomevés egy cicánál, sőt én láttam már görögdinnyét evő macsekot..., ebbe a sorba beleillik a főtt kukorica is. Lehet, hogy van valami távoli rokonság a röfikkel????
rokonság a röfikkel??? :-) szerintem a kukorica még mehet egy cicának - na de görögdinnye? az enyém az tutira nem enné meg. sőt, ez is a gondom: túl válogatós őfelsége, és kizárólag konzerven él. Előző macskánk legalább a tejbe áztatott kenyeret is megette néha, na de mostani Frédink csak bajszint rá!!! 
(a MacskaTv Blogról átvett hozzászólás)
Bogi!
Kefír is jó:) De a joghurt is olyan amihez ha kicsi korában már
kínáljuk akkor hozzászokik. Az állat is azt eszi meg szivesen amihez
hozzászokott. Nekünk volt olyan talált fajmacskánk aki csipszet,
csokoládét szeretett mert a gyerekek azzal tudták megkínálni a
lovardában ahol bujkált hónapokig.
Nem evett pl húst, konzervet sem. Vega volt:) Csak száraztápot, főzeléket. A fogai is hamar tönkrementek. Csak 9 évet élt.
A tojássárgája is olyan hogy magában van amelyik szereti van amelyik nem.
kacsatánc
Azt olvastam, hogy a tejtől megy a hasa a cicáknak. Most láttam a boltban külön macskatejet. Nem túlzás ez egy picit? Az enyém utálja a kefírt!
Szerintem a két-három decis Whiskas macskatej csak megint egy fogás, hogy még többet húzzanak le az emberről. Múltkor láttam a Tesco-ban ilyet, drágább a macskának készült tej, mint az embernek készült. A "hanyatló Nyugat" biztos jele! 
Szerintem ha szereted a cicádat, akkor kedveskedni is szeretnél neki - én ebben nem látok kivetnivalót. A macskatej meg azért van, mert tényleg nem jó a tehéntej a macskáknak, főleg a kiscicáknak. Pl. a süniknek sem lehet tejet adni ugyanezért 
kacsatánc! a cica megeszi a joghurtot is? az enyém kicsit kényes. de ez a mézes dolog betegség esetén nagyon jó ötlet!
Bogi
nálunk a csirkenyak és a far-hát a favorit. Meg néha száraztáp. De azt
annyira nem szeretik, mint a tüdővel együtt megkapott,darabokra vágott
far-hátot. Hetente kapnak nyers tojást és néha langyos tejterméket.
glinos
Bogi!
Ha nekem szóltál: nem vagyok a táp ellen, mert manapság az is kell.
Gyorsabb, egyszerűbb az etetés. De nem szabad egyoldalúan táplálni az
állatokat még a legjobb táppal sem. Kell a tejtermék /nem tej/tejföl,
kefír, joghurt tojássárgával mézzel sokszor segít a legyengült állaton
is. A heti 1x-i halat is emlitettem. Hetente 1x-2x csontot és húst is
kapnak nálam. És persze ételmaradékot is.
kacsatánc
A macska akkor hízik el, ha unalmában eszik. Ha szabadon sétálhat és
settenkedhet, akkor azzal van elfoglalva, és nem hízik el.
Freca
Normális macska magától is tudja, hogy mi nem való neki. Azt otthagyja.
Freca
Szóval szerinted a tápok kamuk? Te állatokkal dolgozol? érdekeseket írtál - lehet hogy ez is csak "biznisz"?
Bogi
Az a macskám és kutyám élt legtovább aki csontot is evett. Ugyanis a jó
emésztéshez jó fogak kellenek. A 17 éves cica még az utolsó évben is
elropogtatta a csirkecsontot.
Megdöbbenve hallom hogy manapság kutyának macskának fogkövet kell szedni már pár éves korában mert nem kapnak csontot.
Saját lében lévő szardiniát is adok 1-2 hetente.
23 év tapasztalat van mögötte.
És a legtovább élő állataim nem konzerven nőttek fel. Csak öreg korukra lehetett egyáltalán ilyesmit kapni.
Kacsatánc
akkor miért halásznak a macskák, ha elvileg nem lehet nekik halat adni, mert torkukon akad a szálka?
Lld
kavalasz
Mióta az eszemet tudom mindig voltak macskák a ház körül. Régen még egyáltalán nem lehetett konzerveket és tápokat kapni (bizony már ilyen öreg vagyok), akkor a cicák házi koszton éltek. Én vegyesen etetem őket, szoktam venni konzervet, száraz tápot is, de a főtt ételből is adok nekik. Volt egy hatalmas kandúrom, aki imádta a krumplis tésztát. Hihetetlen mennyiséget tudott belőle befalni.
Egy anyacicám nagy kedvelője volt a zöldségféléknek. Imádta a zöld uborkát, ha hámoztam hangosan követelte. De megette a csemegeubit is és a paradicsomot is. Egyszer kint felejtettem az asztalon a görögsalátát. Csak a hagyma és az olajbogyó maradt meg belőle. A görögdinnyét nem kedvelte, de a sárgát igen. Szerette a frissen sült piskótát, ha sütöttem ott ücsörgött a sütő előtt és várta, hogy kivegyem.
Mostanában farhátat szoktam főzni a cicáknak, a nagyobb csontokat kiszedem belőle azt megeszi a kutyus. Azóta szépen gömbölyödnek és gyönyörű fényes a szőrük. Szoktak tejet is kapni, de csak 1,5 % zsírtartalmút, egy kis vízzel hígítva. Szeretik a főtt tésztát is, tejföllel, joghurttal, májkrémmel, ezzel-azzal, de csupaszon is képesek megenni. A kiscicák szeretik a husilevest tésztával, összetört sárgarépával, krumplival, főtt husival. Ennek ellenére még vadászni is szoktak, hazahordanak mindeféle egeret, cickányt, madarakat, békát, vakondot. Nyáron két hatalmas pávaszemes lepkét találtam a lábtörlőn, egyszer meg szarvasbogárral hadakozott egy kismacskám.
A krumplistésztás kandúrom a baracklekváros kenyeret is kedvelte. :)
És egyik cicám sem betegségben halt meg, általában baleset éri őket vagy elcsavarognak. Úgy hogy szerintem nem nagyon kell tudományoskodni, úgy sem eszi meg a macska, ami árt neki.
Hal: egy másfél kilós nyers pontyot az 5 macskám 10 perc alatt úgy eltüntetett mint a pinty. Csak a pikkelyeket kellett öszesepregetnem.